INSIDER

Ez fog történni a pápalátogatás után Csíksomlyón

Csak ideiglenes lesz az a létesítmény, amivel befedik a Hármashalom oltárt Csíksomlyón - közölte a tervező a múlt héten megfogalmazott aggodalmak hallatán.
  • Szerző: Ripost

 Le kell majd bontani, ugyanis csak három hónapra szól az építési engedély

- mondta el Bagos Ernő a Székelyhonnak.

 Kiderült: a hatalmas fedél faszerkezetű lesz, amire fehér vásznat húznak.

Mint ahogy arról a %% is beszámolt, vitát váltott ki a „pápafödél” terve, ugyanis a székelyek csúfnak és tájidegennek találják. A vatikáni Szentszék határozott kérése viszont az volt, hogy ne csak részlegesen, hanem teljesen fedjék be az oltárt, így biztosan felépül a fedél a pápalátogatás idejére.

 Mivel az oltárt annak idején Makovecz Imre tervezte, így a Makovecz Imre Közhasznú Alapítványnak is jóvá kellett hagynia a módosítási tervet, és ezt meg is tette. A Vatikánban is jóváhagyták a látványtervet, így nekifogtak a kivitelezésnek. Az oltár felújítását és kibővítését nagyrészt adományokból fedezik. Eddig a szükséges pénz hatvan százaléka gyűlt össze, abból fizették ki a munkálatokra az előleget.

A pápát június 1-jére várják Csíksomlyóra, ahol misét is celebrál. Eddig több mint 110 ezren jelezték részvételüket, többségében magyarok Erdélyből, Magyarországról, a Felvidékről, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és Csángóföldről.
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?