Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.06.12.

Most érkezett: ez az emberek véleménye Orbán Viktor tervéről

A Századvég friss felmérése pontos képet ad arról, mi az emberek véleménye ebben a fontos kérdésben.

A közvélemény egységesen támogatja a gyermeket nevelő szülők jövedelemadó-visszatérítését, ez az emberek véleménye – derül ki a Századvég friss felméréséből.

Orbán Viktor miniszterelnök a „Magyarország újraindul!” címmel megrendezett gazdasági konferencián bejelentette, hogy amennyiben hazánknak 2021-ben sikerül elérnie az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek a kormányzat visszaadja az átlagjövedelem után befizetett személyi jövedelemadót. Az intézkedés számítások szerint 550-580 milliárd forintot jelent. A tervezett lépés célja, hogy a gyermeket nevelő családok a koronavírus-járvány következtében felhasznált tartalékaikat újra feltölthessék.

A Századvég telefonos, a felnőtt magyar lakosságot a fő demográfiai mutatók mentén reprezentáló közvélemény-kutatásában felmérte, hogy a magyarok hogyan vélekednek a kormányzat bejelentett adókönnyítéséről.

Fotó: 123RF

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a gyermeket nevelő családokat érintő kedvezmény kapcsán társadalmi konszenzus alakult ki. A megkérdezettek több mint háromnegyede (79 százaléka) egyetért azzal, hogy a gyermeket nevelő szülők, családok kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, ha Magyarország gazdasági növekedése eléri az 5,5 százalékot. A tervezett intézkedést ellenzők aránya 18 százalékra tehető.

Mint írják: pártpreferenciák szerinti bontásban vizsgálva a kérdést nem tapasztalhatunk jelentős eltéréseket emberek véleménye tekintetében, a tervezett döntés politikai hovatartozásra tekintet nélkül magas támogatottságot élvez. A felmérés rámutat, hogy a baloldali összefogás szimpatizánsainak 79 százaléka is a felvetés mellett áll.

Hozzátették: hasonló képet láthatunk, ha a gazdasági aktivitás mentén vesszük szemügyre a tervezett adókedvezménnyel kapcsolatos lakossági attitűdöket. Valamennyi vizsgált kategóriában (aktív dolgozók, nyugdíjasok, tanulók, háztartásbeliek, munkanélküliek, GYES-en, GYED-en lévők) a válaszadók több mint 75 százaléka szimpatizál a kormányzat gyermeket nevelőket segítő szja-visszatérítési kezdeményezésével.

A számítások szerint mintegy 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat személyi jövedelemadó visszatérítést 5,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén – mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán, ahol arról is beszélt, szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson.

Egy kereső maximum 800 ezer forint adó visszatérítést kaphat, két kereső esetén ez az összeg 1,6 millió forint a családban. Az intézkedéscsomag 600 milliárd forintba kerül, 1,5 millió kereső esetén átlag 400 ezer forintot jelent személyenként a visszatérítés – mondta.

Nagy Márton kifejtette, a Pénzügyminisztérium 4,3 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálta az idei költségvetést, minden 1 százalékponttal magasabb növekedés 250 milliárd forint mozgásteret nyit a költségvetésben, vagyis 5,5 százalékos gazdasági növekedés felett lesz fedezet az intézkedésre.

A főtanácsadó a műsorban szólt arról, hogy Magyarország a sikeres egészségügyi védekezés következtében másfél-két hónappal hamarabb nyit, mint az uniós átlag.

Ez 1 százalékponttal nagyobb növekedési többletet jelent Magyarországnak. Mivel a második negyedévben már jóval 10 százalék feletti lehet a GDP-növekedés, ezért mondható az, hogy a nyárra, a harmadik negyedévre visszatérhet az ország a 2019. év végi teljesítményhez – közölte.

Nagy Márton felhívta a figyelmet arra, hogy fontos a beruházás vezérelte gazdasági növekedés fennmaradása, vagyis az, hogy 25 százalék feletti legyen a beruházási ráta, amely egyaránt érinti a lakossági, a vállalati és az állami szektort.

Nagy Márton szerint a magyar munkaerőpiac nagyon erősnek bizonyult a válság időszakában, mivel az uniós országokkal összevetve a magyar munkanélküliségi ráta alig emelkedett, a foglalkoztatottság szintje alig csökkent, a vállalatok megtartották a foglalkoztatottakat.

A kormány bértámogatási programjának segítségével a vállalatok ki tudták termelni a bérköltségeket, nem bocsátottak el munkavállalót, ezért a foglalkoztatottság visszaemelése 4,6 millióra gyorsan bekövetkezhet.

De nem ez a cél, hanem kétszer 50 ezer munkahelyet teremteni, 50 ezret azért, mert ennyit „pusztított el” a járvány, újabb 50 ezret pedig azért, hogy közel kerüljön az ország a teljes foglalkoztatottsághoz – mondta.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban Nagy Márton jelezte, komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség bevonásával, szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson.

A miniszterelnök főtanácsadója szólt arról is, hogy a gazdaság újraindítása, a gazdaság teljesítményének növelése elsőbbséget élvez.

Ha a gazdaság növekszik – az idén 6 százalék feletti lehet, jövőre is szép teljesítményre lehet számítani -, akkor kezdődhet az egyensúly helyreállítása. Megfogalmazása szerint ha hamarabb történne, az törékennyé tenné a gazdaság visszaépítését, az újraindítás sikerét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Soha nem volt még ilyen közel a III. világháború, mint most

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

vg.hu

Ukrán parancsnoki tanácskozásra mértek csapást az oroszok, vérfürdő a fronton

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

mandiner.hu

Szoboszlai egyetlen mozdulattal bolondot csinált a manchesteri világsztárból (VIDEÓ)

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

astronet.hu

Tavaszi pénzhoroszkóp 2024.: hatalmas fordulatot jeleznek az égi folyamatok

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Megsúgták az égiek, 3 csillagjegy végre készen áll egy kapcsolatra!

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

7 érdekes tény Szentkirályi Alexandráról, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltjéről

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú