INSIDER

Ez a magyar férfi mentette meg a repülőn fuldoklót

Egy félrenyelt gumicukor miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania kedd este a Delhiből Londonba tartó repülőgépnek Ferihegyen. A Ripost megtalálta azt a mentőápolót, akinek a 70 éves indonéz utas az életét köszönheti.
  • Szerző: Ripost

Pánikhangulat tört ki az Air India repülőgépén kedd este 6 óra körül, amikor észrevették, hogy 70 éves utastársuk képtelen beszélni, és láthatóan nagyon rosszul van. Mivel szívinfarktusra gyanakodtak, a pilóta leszállási engedélyt és orvosi segítséget kért a Ferihegyi Repülőtéren. A helyszínen már készenlétben vártak a repülőtéri egészségügyi szolgálat dolgozói.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a %%-nak elmondta: az egészségügyi szolgálat 24 órás ügyeletet ad. A kitérő több millió forintjába került a légitársaságnak, de ilyen esetekre általában van biztosítás.

Ha emberéletről van szó, a pénz nem játszhat szerepet a mérlegelésben. Ebben az esetben 15 percen belül le tudott szállni a gép, a beteg a poggyászával és két hozzátartozójával együtt elhagyta a repülőgépet

– mondta Hardy Mihály.

A %% megtudta: a 70 éves indonéz asszony sokkal jobban lett, de további kockázatot jelentett, hogy megemelkedett a vércukorszintje. Az Országos Mentőszolgálat a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe szállította.

A gépen nem lehet megállapítani, mi a baj

A repülőgépen nem lehet úgy diagnózist felállítani, mint egy rendelőben, tudtuk meg dr. Bense Tamás családorvostól. 10 ezer méter magasan folyamatos az alapzaj, a szűk folyosó sem könnyíti meg a helyzetet, az elsősegély táskában pedig csak vércukorszint- és vérnyomásmérő van. A légiutas-kísérők emelt szintű elsősegély tanfolyamot végeznek, de orvos legfeljebb az utasok között lehet.

"A szívroham és a fulladás fő tünetei megegyeznek: mellkasi fájdalom, nehézlégzés, pánikhangulat. Így nem csoda, hogy infarktusra gyanakodtak, akár tüdőembólia is szóba jöhetett volna. Indokolt volt a kényszerleszállás" – vélekedett a háziorvos.

Nyáron sok hasonló esetre számítanak

A legforróbb évszakban gyakrabban számítanak kényszerleszállásra Ferihegyen. Ilyenkor legalább kétszer annyian utaznak, és az ezzel járó stressz, légnyomásváltozás megviseli a gyengébb szervezetet. Gyakoribb a rosszullét idős házaspár veszekedését követően, de a túlzott alkoholfogyasztás is növeli a veszélyt.

Január végén a Turkish Airlines Londonból Isztambulba tartó repülőgépe is Budapesten szakította meg az útját egy rosszul lett utas miatt. Március végén az Emirates Dublinból Dubajba tartó járata szállt le Budapesten, hasonló okból.

A %% megtalálta azt a mentőápolót, aki a fulladozó indonéz nő segítségére sietett a fedélzeten. Lapunknak részletesen  beszámolt arról, mi történt, miután társaival felmentek a Ferihegyen leszálló gép fedélzetére.

Ha kíváncsi vagy, hogyan élte meg az esetet, keresd a csütörtöki %% napilapot az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?