INSIDER

Exkluzív dokumentumfilm! Így kerültek a bangladesi sziámi ikrek a magyar orvosokhoz

„Jó életet szeretnék a gyermekeimnek. Szabad életet, külön életet. Ezért kérem, segítsenek!” – mondta Rabeya és Rukaya édesanyja, Taslima a megörökített első találkozáskor.
  • Szerző: Ripost

A által is folyamatosan figyelemmel kísért fejüknél összenőve született bangladesi kislányok végső szétválasztásának első évfordulója alkalmából osztották meg a 48 perces kisfilmet a nemzetközi szinten is elismert orvostudományi innovációkat jelentő műtétsorozat előzményeiről, amelyen az akkor másfél éves gyermekek és a szüleik első találkozása is látható Dr. Pataki Gergellyel és Dr. Csókay Andrással 2017 novemberében.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata 2010. óta szervez plasztikai-helyreállító és égési sebészeti missziókat Bangladesbe, Pataki doktor vezetésével. Az ennek keretein belül operált páciensek életminőségének javulását látva kérték az ottani kollégák és a szülők a magyar szakemberek segítségét. Ezt követően kezdődött meg a határokon átívelő, több mint két éve tartó műtétsorozat.

Az Operation Freedom műtétsorozat harmadik szakaszát jelentő, 2019. augusztus 2-án zárult, 33 órás végső szétválasztó műtét első évfordulójára közzétett kisfilm a hivatalos dokumentációs munkatársuk, Fuchs Richárd munkája.

És ezeket olvastad már?