INSIDER

Ettől a szórakozástól is félünk a vírus miatt

Amíg nem volt koronavírus-járvány, a hosszú hétvégékre és az őszi szünetre megteltek a szálláshelyek, idén azonban jóval kevesebb a foglalás – tudta meg a Ripost. A szakemberek szerint ennek egyik oka a vírustól való félelem, a másik az, hogy a tavaszi karantén idején elfogyott az emberek szabadsága. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint a szállodák jóval biztonságosabbak mint a tömegközlekedés.
  • Szerző: Ripost

Évről évre egyre többen használták ki a hosszú hétvégéket és az őszi, téli szünetet kirándulásra, wellnessezésre, a szállodák telt házasak voltak. Mint a megtudta, idéz ez sajnos nincs így.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

„Tavaly gyakran volt telt házas hosszú hétvégéjük a szálláshelyeknek. Idén egy átlagos hétköznapon a legtöbb szálláshely szobáinak mindössze 30- 35 százaléka van kihasználva, ami nagyon kevés vendéget jelent. A hosszú hétvége is legfeljebb 80- 85 százalékos” – tájékoztatta lapunkat Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke. Tapasztalataik szerint ennek két oka van: egyrészt elfogyott az emberek szabadsága tavasszal, másrészt félnek az emberek a vírustól.

„Főként az idősebb korosztály kerüli a szállodákat, pedig az elmúlt években egyre több nyugdíjas korú érkezett. Pedig a szállodák már a járvány előtt is kiemelten odafigyeltek a fertőtlenítésre, hiszen nem túl jó reklám, ha valaki náluk betegszik meg. Most még szigorúbb protokollt tartunk be, bátran ki merem jelenteni, hogy egy szálloda sokkal biztonságosabb, mint például egy tömegközlekedési eszköz” – hangsúlyozta a szövetség alelnöke.

A Hunguest Hotels szintén visszaesést tapasztalt az őszi szezonban

„Szinte kizárólag a belföldi egyéni vendégekre hagyatkozhatunk” – válaszolta a kérdésére a kommunikációs igazgatóság. „Az árakkal és speciális csomagokkal igyekszünk vonzóvá tenni a hétköznapokat. Az október 23-i hosszú hétvégén csaknem annyi vendég érkezik, mint tavaly, de az őszi szünetben kevesebben lesznek.”

A levegőt is fertőtlenítik

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közösen kidolgozott egy szabályzatot arra, hogyan kell a szálláshelyeknek, éttermeknek védekezniük a koronavírus-járvány idején. Sokkal sűrűbben fertőtlenítenek, a legtöbb helyen még a levegőt is. A közösségi terekben és a szobákban is elhelyeznek kézfertőtlenítőket, szabályozzák a wellness részlegekben az egyszerre fürdőzők számát, az éttermekben szellősebben pakolják az asztalokat, van szobaszerviz és a személyzet minden tagja maszkot, kesztyűt visel.

Fotó: Shutterstock

Van, ahol hétvégére mégis megtelik a szálloda

A zalakarosi Aphrodite Wellness Hotel a hosszú hétvégén teltházas lesz, a kehidakustányi Kehida Termál Hotelben sincs üres szoba szombaton és vasárnap. Az őszi szünetre azonban nincs telt ház, mint más években.

„Az őszi szünet időszakára 20 százalékos visszaesést látunk, de idén minden kiszámíthatatlan: sokan lemondják a foglalt időpontot az utolsó pillanatban, mások az utolsó percre hagyják a foglalást” – mondta el lapunknak dr. Virághné Bálint Mária, az Aphrodite Wellness Hotel szállodaigazgatója.

„Jelentősen, 40-60 százalékkal esett vissza a vendégek száma idén, aligha lesz tele a szálloda az őszi szünetben” – tette hozzá Horváth Benedek, a Kehida Termál Hotel marketing-vezetője.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?