Létrehozva: 2020.08.16.

Esélyt ad a budapesti büfékocsi: Fogyatékkal élő tanítja be az egészséges munkaerőt

Két szervezet álmodta meg és azt a Food Trucket, különleges büfékocsit, amely célként tűzte ki, hogy megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztat. Az itt dolgozó, oxigénhiánnyal született Tunyogi Imre azt mondja, nem csak a kollégái, a vendégek is teljes értékű emberként kezelik.

Kis helyen nagy hangulat – foglalhatnánk össze, milyen is a munka a Teréz körúti Jupiter Food Truckban, melynek megálmodói, a KézenFogva Alapítvány és a Fruccola tartották, hogy lehetőséget biztosítsanak a megváltozott munkaképességű embereknek, így az oxigénhiánnyal született Tunyogi Imrének is.

Fotó: Ripost

„Mindig is a vendéglátásban dolgoztam, gyorséttermekben vagy kávézókban helyezkedtem el, ez az első büfékocsim. Oxigénhiánnyal születtem, ezért nehezen mozgok, és olykor akadozik a beszédem. A korábbi helyeimen emiatt úgy néztek rám, hogy nem tudok semmit és sérült vagyok. Itt viszont pont az ellenkezőjét tapasztalom a kollégáim és a betérők részéről is! Egy Food Truck szabadabb, mint egy kávézó, nem csak felveszed a rendelést és köszönsz, hanem mehet a poénkodás, beszélgetünk a vendégekkel, míg várják az ételeket. Más a hangulat, jobb a közérzetem” – meséli a Ripost-nak Tunyogi Imre, miközben az újabb adag raklett sajtot tesz a helyére.

„Nálunk egyébként nincs konkrét munkamegosztás: ha valaki elúszik valamivel, akkor a másik segít neki zöldséget vágni vagy kasszázni. A nyitás óta dolgozott már itt mozgássérült és értelmi sérült is, de amit máshol esetleg hátrányként éltek meg ezek az emberek, az itt nem számít se a csapatnak, se a vevőknek: utóbbiak inkább azon ámuldoztak, hogy máshol nem lehet ilyen sajtos ételekkel találkozni” – nevet Imre, aki a jó hangulatú munka közben a szakmai fogásokat tanítgatja a másfél hete felvett, egészséges Csabát.

Fotó: Ripost

A KézenFogva Alapítvány ügyvezetője, Pordán Ákos örömmel figyeli Imre szavait, lelkesedését és elhivatottságát. Bár az idei év első felének betett a koronavírus, csak nyáron tudtak újra kinyitni, de a dolgozók lendülete mit sem csökkent.

Fotó: Ripost

„Közös szándék, hogy széles társadalmi környezetet elérve és érzékenyítve ízletes ételeket és italokat kínáljunk az érdeklődőknek. Az elképzeléseinket, miszerint egészséges és fogyatékkal élő embereket egyaránt alkalmazunk, visszaigazolták a dolgozóink. Fogyatékkal élő emberként kirekszetve érezheted magad, elzárva, itt a város szívében viszont más, ez nagy élvezet nekik, szívesen jönnek dolgozni. Úgy érzik, hiába van bármilyen fogyatékosságuk, értékes munkát tudnak végezni” – teszi hozzá Pordán Ákos, aki elárulta: szeretnének terjeszkedni, akár határokon túl is, hogy minél több lehetőséget biztosíthassanak a megváltozott munkaképességű embereknek.

Fotó: Ripost

Jelentősen nő a támogatás a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására

„Több mint 2,2 milliárd forinttal több pénz jut jövőre a költségvetésből a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. „A támogatás növelése azért fontos, mert a megváltozott munkaképességű vagy a fogyatékossággal élő embereknek is természetes igényük, hogy dolgozzanak, és a munkájukért olyan fizetést kapjanak, amellyel biztosíthatják a megélhetésüket” – tette hozzá Fülöp Attila.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

metropol.hu

Házasság első látásra: Így még nem láttad Hildát

mandiner.hu

Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Megérkezett a veszélyjelzés: erre kell felkészülnünk a mai napon!

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi