INSIDER

Ennyivel javult a magyar családok anyagi helyzete idén

9 százalékkal nőttek a reálkeresetek 2018 első nyolc hónapjában, tovább javítva ezzel a magyar családok anyagi helyzetét. A hatéves bérmegállapodásnak, a közszféra életpálya-modelljeinek és a versenyszféra bérfejlesztéseinek köszönhetően 68 hónapja töretlen a reálbérek növekedése Magyarországon.
  • Szerző: WM

A 2016-ban kötött bérmegállapodás - ami a minimálbérek nagyarányú emelését tartalmazza, valamint érdemi adócsökkentést – dinamikus bérnövekedést okozott az utóbbi években, ez a fogyasztás növekedésére is egyre nagyobb hatással van. A kiskereskedelmi forgalom erőteljes bővülése tovább segíti a magyar gazdaság növekedését, így ennek is köszönhetően csak a második negyedévben közel 5 százalékkal bővült a hazai GDP - derül ki a pénzügyminisztérium sajtóközleményéből. 

A bérfelzárkózás folyamatos Magyarországon, az elmaradottabb megyékben érzékelhetően nagyobb arányban nőnek a fizetések. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya megyékben is az országos átlag felett nőttek a keresetek, a foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan. A nemzetgazdaságban 11,8 százalékkal, a versenyszférában 10,8 százalékkal, a költségvetési szerveknél pedig 10,9 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó keresetek egyaránt. A bruttó átlagbérek 2018. január-augusztusban így 324 ezer forintot tettek ki.

Az elkövetkezendő időszakban is arra számítunk, hogy a bérek tovább emelkednek Magyarországon, amivel hosszútávon egyre jobban közeledhetünk az európai bérekhez.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?