INSIDER

Mi lesz a gyerekkel nyáron? – kérdezi sok szülő

Indulhatnak a nyári napközis táborok, ami azért is fontos, mert minden korábbinál nehezebb lesz idén nyáron megoldani a gyerekek felügyeletét. Sok szülő a járvány idején kivette a szabadságát és a nagyszülők sem mozgósíthatók úgy, mint a koronavírus megjelenése előtt. A Kormány szerda esti rendeletének értelmében június 16-tól az ottalvós gyermek- és ifjúsági táborok is megtarthatóak lesznek a nyári vakációban.
  • Szerző: Ripost

Kik és milyen nyári táborokat kínálnak, hogyan lehet majd megoldani a gyerekek felügyeletét? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a .

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szülők alig várják

A szülők március 16. óta otthon vannak a gyerekekkel. Nem könnyű ez az időszak, ráadásul hátravan még az egész nyári szünet! Hogy milyen nagy igény van a nyári táborokra, azt jól mutatja, hogy amikor Novák Katalin államtitkár szavazásra bocsátotta a kérdést, a válaszadók döntő többsége, 72 százaléka azt mondta: legyenek nyári táborok, védőintézkedésekkel.

 

Sokan nyilvánítottak véleményt, 27300 szavazat érkezett. A hozzászólásokból kiderül: nagyon sokan nem tudják még, hogyan fogják megoldani a gyermekfelügyeletet a nyári szünet 11 hetében.

Szerényebb a kínálat, mint tavaly

Úgy volt, hogy idén minden korábbinál több gyerek jut el táborba, februárban 20 százalékkal többen jelentkeztek, mint tavaly az azonos időszakban. „A koronavírus megjelenése után a jelentkezések száma drasztikusan visszaesett, ami érthető” – mondta a -nak Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. A jelentkezések elmaradása és a járványügyi helyzet miatt a táborszervezők egy része úgy döntött, nem is tartja meg a tábort. Ez ahhoz vezethet, hogy idén nem lesz elég hely a jelentkezőknek.

Fotó: shutterstock

25-30 százalékkal nőttek az árak

Aki mégis vállalkozik táboroztatásra, az több pénzt kér érte, részint, mert ismét bőven van jelentkező, részint pedig, mert a biztonsági intézkedések – fertőtlenítés, maszkviselés, több szakember – is pénzbe kerül.

„Gyerekek ezreinek nem jut majd hely a gyermektáborokban és a családoknak akár 25-30 százalékkal is többet kell fizetniük idén egy-egy turnusért, mint korábban” – vélekedik Tóth Béla. Míg tavaly a napközis táborokért 20-30 ezer forintot kértek, most alig látunk olyan hirdetést, ahol 35 ezer forint alatt kínálnak napközis tábort. A szervezők döntő többsége 50 ezer forintot kér egy hétért, három étkezéssel és speciális foglalkozással.

A szakember abban bízik, hogy az idő előrehaladtával többen vállalkoznak ismét táborszervezésre, ami még csökkentheti az árat.

Fotó: Komka Péter / MTI

 

Visszajár a befizetett pénz, ha elmarad a program

A befizetett előleg a tábor elmaradása esetén visszajár, és ez akkor is így van, ha központi utasításra kell eltekinteni a tábor megszervezésétől. Tehát ha az operatív törzs a későbbiekben olyan döntést hoz, hogy nem tartható tábor, akkor a szervezőknek vissza kell fizetniük az előleget, így a szülő nem kockáztat a jelentkezéssel.

 

Köteles az önkormányzat megoldani a gyermek felügyeletét

Minden önkormányzatnak biztosítania kell a nyári szünetben a dolgozó szülők gyermekének felügyeletét és napközbeni étkeztetését gyermekjóléti szolgáltatásként, de ez nem mindig megoldható abban a tankerületben, ahová a gyermek jár, és persze a program sem olyan gazdag, mint egy lovas vagy nyelvi táborban. A családbarát munkahelyek is meg szokták szervezni a nyári gyermekfoglalkoztatást. Aki nem tudja a családban vagy táborokban megoldani a gyermeke felügyeletét, annak érdemes már most tájékozódnia ezekről a lehetőségekről és időben jelezni az igényt!

És ezeket olvastad már?