INSIDER

Ennyit kereshet egy nevelőszülő, sorban jelentkeznek

Több mint ötszázan jelentkeztek nevelőszülőnek azóta, hogy a kormány országos kampányt indított a hivatás népszerûsítésére. Körülbelül nyolcezer gyermek vár még intézményekben arra, hogy családba kerüljön. Egy négy neveltet vállaló hivatásos nevelőszülő akár 400 ezer forintot meghaladó összeget is kézhez kaphat havonta - igaz, ebből el kell látnia a gyermekeket is.
  • Szerző: Ripost

Százával jelentkeznek nevelőszülőnek azóta, hogy a kormány elindította toborzó kampányát. Az első rendezvényt október 27-én Debrecenben tartották, azóta már csaknem minden nagyvárosban megfordultak az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) munkatársai, hogy tájékoztatást adjanak arról, mit jelent nevelőszülőnek lenni, milyen kötelezettségekkel és javadalmazással jár.

A pénz nem lehet elsődleges szempont, ahhoz, hogy valaki tisztességgel nevelje mások gyermekét, elhivatottság kell, de az sem mindegy, milyen körülmények között tudnak gondoskodni a gyerekekről.

A nevelőszülők akkor segítenek, amikor a legnagyobb bajban van egy család

– mondta a %%-nak Fülöp Attila, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. „Azt vállalják, hogy átmenetileg átveszik a gyermek nevelését, ha kell, akár tizennyolc éves koráig. Ez lelkileg is nagy teher, hiszen a nevelőszülő sajátjaként gondoskodik a gyermekről, mégis bármikor készen kell állnia arra, hogy megváljon tőle, ha az ő hosszútávú érdekei azt kívánják, például örökbe fogadják vagy visszatérhet a vér szerinti családjába. Ugyanakkor óriási öröm- és szeretetforrás is a nevelt gyermek.”

2014 óta a nevelőszülőség speciális foglalkoztatási jogviszony, jövő január 1-től pedig a kétévesnél kisebbel a nevelőszülő is gyedre mehet. Jelenleg 23 ezer állami gondoskodásban lévő gyermek van, közülük 15 ezren vannak nevelőszülőknél.

Azt szeretnénk, ha minden gyermek, akinek az esetében ez lehetséges, családi közösségben nőjön fel –

tette hozzá az államtitkár.

Jelenleg 5200 nevelőszülő van, és hónapról hónapra többen lesznek. Igaz, nem mindenki felel meg, aki jelentkezik, és előfordul, hogy valaki meggondolja magát. A nevelőszülővé válást személyes beszélgetés, majd környezettanulmány előzi meg, erkölcsi bizonyítványra és háziorvosi igazolásra van szükség, pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is részt kell venni, majd 60 órás felkészítő tanfolyam következik, és csak mindezek után döntenek az alkalmasságról. A nevelőszülőnek vállalnia kell, hogy az első gyermek befogadását követő két éven belül szakképesítést szerez, évente továbbképzésen vesz részt, és együttműködik a tanácsadóval. Legfeljebb hat gyermek nevelésére lehet vállalkozni, emellett azonban dolgozhat is a szülő, ha azzal nem veszélyezteti a nála elhelyezett gyermekek, fiatal felnőttek ellátását.

S hogy mindezért mennyi pénzt lehet kapni? A nevelőszülői alapdíj idén 44700 forint, a kiegészítő díj gyermekenként legalább 29800 forint. Az ellátásra szánt nevelési díjat, ami személyenként 34200, a külön ellátmányt, ami legalább 8550 forint és a családi pótlékot a gyermekre kell költeni. Csak a nevelőszülői díjból kell adózni, viszont ez az idő munkaviszonynak számít. Így például az, aki négy gyermeket nevel, közel 400 ezer forintot kap kézhez, de bizonyos feltételek mellett akár annál többet is. Ebből az összegből viszont gondoskodnia kell a rá bízott gyerekekről.

Lapunk több nevelőszülővel is beszélt, akik elmondták: csak a pénz miatt nem vállalták volna. Munkájuk legnehezebb része, hogy nagyon megszeretik a rájuk bízott gyerekeket, adott esetben mégis el kell engedniük őket.

„Az ember az eszével tudja, hogy bizonytalan ideig maradhat vele a gyerek, de a szíve minden melegével megszereti” – mondta egyikük. – „Nálam olyan is van, aki felnőttként visszaköltözött hozzám, és most együtt neveljük az ő gyermekét. ”

 

 

Márkusné Gonda Zsuzsanna 2007 óta végzi ezt a munkát. Méghozzá olyan jól, hogy 2017-ben a Kézenfogva alapítvány Zsuzsát választotta az év egyik nevelőszülőjének.  Ezt nem csak a díj, hanem az őt szeretettel körülvevő gyerekek is bizonyítják.  Õ maga is állami gondozott volt, de nem készült külön a nevelőszülőségre. „Légy az a felnőtt, akire gyermekként szükséged lett volna” – ezzel az idézettel tudja a legjobban leírni a vállalását Zsuzsa.  Nem is tudta, hogy mi az a nevelőszülő, amikor úgy hozta az élet, hogy gondoskodni akart egy testvérpárról, akik a rokonságába tartoznak. Azóta egy másik testvérpárt is befogadott, és családként működnek a négy gyerekkel. A négyből három gyerek sajátos nevelési igényű, akik több türelmet és fejlesztést igényelnek. „Gyerekekről gondoskodni semmivel sem összehasonlítható, 24 órás feladat” – mondja Márkus László, Zsuzsa férje. „Anya a biztonságot jelenti számomra, hogy mindig lehet rá számítani”– mondja Natália, akinek még vannak emlékei az új családja előtti időkből is. Ennél jobb elismerés nincs is. Natáliát Napsugárnak nevezik a nevelőszülei a természete miatt: bearanyozza a mindennapjaikat. 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezekből a karácsonyi sütikből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?