Létrehozva: 2021.05.07.

Több mint horgászszerencse: ezért engedélyezték az éjszakai horgászatot

Kétfelől támadták azt a döntést, miszerint engedélyezték az éjszakai horgászatot: egyrészről azért, hogy „kivételeznek a horgászokkal”, másrészről viszont azért, miért kötötték ezt védettségi igazolványhoz. A döntés hátteréről Nagy István agrárminisztert és dr. Dérer Istvánt, a MOHOSZ elnökhelyettesét, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatóját kérdeztük.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy a süllő és a balin fogási tilalmi idejének lejártát követően, május 1-től újra lehetségessé válik a több mint 700 ezer regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.

Éjszakai horgászás (Fotó: Unger Tamás / Vas Népe)

„A horgászok több százezres tábora a természetben, nem csoportosulva hódol szenvedélyének, ami a pandémiás helyzetben kedvező” – indokolta a kivételezést Nagy István miniszter. A kormány és a MOHOSZ folyamatosan egyeztetett a védelmi intézkedésekről, a korlátozások, köztük az éjszakai horgászat tilalmának feloldásáról, időpontjáról és menetéről. Az átoltottság gyors növekedése és a biztatóan alakuló járványügyi adatok mellett a döntés meghozatalakor figyelembe vettük a horgászok rekreációval, szabadidősporttal, több napos horgásztúrákkal kapcsolatos igényeit. Nyomós érv volt, hogy a hűvös tavasz után mostanra melegedtek fel annyira a vizek, hogy a legtöbb horgász számára is érdemben beinduljon a klasszikus horgászszezon. Május 1-jével véget ért a süllő- és balintilalom, és a süllő – főleg állóvizeken – elsősorban estétől hajnalig fogható jól.”

Nagy István agrárminiszter (Fotó: MTI)

Az Agrárminisztérium, mint a MOHOSZ stratégiai partnere, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint az Operatív Törzs folyamatosan egyeztetett, a horgászok javaslatait figyelembe vették.

„Ezt azért is megtehettük, mert a MOHOSZ is a közfeladat-ellátási felelőssége tudatában, szakmailag indokolva tette meg javaslatait” – tette hozzá a miniszter. „A horgászat nem „csak” halfogás, hanem egy igen jelentős társadalmi csoport szabadtéri rekreációja is.”

Arra a kérdésre, minek éppen az éjszakai horgászatot védettségi igazolványhoz kötni, a miniszter utalt arra: minél többen regisztrálnak az oltásra, annál hamarabb eljöhet – a horgászat és az élet minden területén egyaránt – egy nyugodtabb és önfeledt időszak, visszakaphatjuk a szabadságunkat.

Dr. Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója is úgy látja, a döntést elősegítette, hogy a döntéshozók és a horgász szövetség között folyamatos egyeztetés van, a MOHOSZ számos alternatívát, szakmai javaslatot felvonultatott.

A horgászok számára fontos volt ez az éjszakai horgászat varázsa és számos halfaj esetében az eredményesség miatt” – hangsúlyozta a szakember. „A szabadidő természetben való eltöltése nem jár többletkockázattal, a horgászok jellemzően nem tömörülnek. A feltöltődés viszont fontos az egészség szempontjából is.”

Dr. Dérer István (Fotó: ECHO TV)

A horgászok többsége örömmel fogadta a döntést.

„Az persze életfelfogástól is függ, hogy az a bizonyos pohár félig tele van vagy félig üres” – tette hozzá a főigazgató. „Mi is támogatjuk az átoltottság növelését, ez társadalmi felelősség, ugyanakkor bízunk abban, hogy a védettségi igazolványhoz kötött időszak csak átmeneti.”

A horgászszövetség egyszerre képviseli a horgászok, a horgásztatók, a haltermelők, valamint a horgászat háttériparában, a horgászsportban érdekeltek sokszor ellentétes érdekeit is.

„Őszintén bízom abban, hogy az utolsó nagy lépés, a hálózatos horgászati alapinfrastruktúra-fejlesztés és ehhez kapcsolódóan a horgászturizmus kormányzati támogatása is lehetővé válik hamarosan, mert 700 ezer ember életminőségének, közérzetének a javítása a legjobb befektetés!” – zárta szavait Dérer István.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

metropol.hu

Áll a bál a Forma-1-ben, Ralf Schumacher beleszállt Hamiltonba és Alonsóba

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Minden magyar a szívéhez kapott, Szoboszlai őrjöngve esett össze fájdalmában

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten