INSIDER

Több mint horgászszerencse: ezért engedélyezték az éjszakai horgászatot

Kétfelől támadták azt a döntést, miszerint engedélyezték az éjszakai horgászatot: egyrészről azért, hogy „kivételeznek a horgászokkal”, másrészről viszont azért, miért kötötték ezt védettségi igazolványhoz. A döntés hátteréről Nagy István agrárminisztert és dr. Dérer Istvánt, a MOHOSZ elnökhelyettesét, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatóját kérdeztük.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy a süllő és a balin fogási tilalmi idejének lejártát követően, május 1-től újra lehetségessé válik a több mint 700 ezer regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Éjszakai horgászás (Fotó: Unger Tamás / Vas Népe)

„A horgászok több százezres tábora a természetben, nem csoportosulva hódol szenvedélyének, ami a pandémiás helyzetben kedvező” – indokolta a kivételezést Nagy István miniszter. A kormány és a MOHOSZ folyamatosan egyeztetett a védelmi intézkedésekről, a korlátozások, köztük az éjszakai horgászat tilalmának feloldásáról, időpontjáról és menetéről. Az átoltottság gyors növekedése és a biztatóan alakuló járványügyi adatok mellett a döntés meghozatalakor figyelembe vettük a horgászok rekreációval, szabadidősporttal, több napos horgásztúrákkal kapcsolatos igényeit. Nyomós érv volt, hogy a hűvös tavasz után mostanra melegedtek fel annyira a vizek, hogy a legtöbb horgász számára is érdemben beinduljon a klasszikus horgászszezon. Május 1-jével véget ért a süllő- és balintilalom, és a süllő – főleg állóvizeken – elsősorban estétől hajnalig fogható jól.”

Nagy István agrárminiszter (Fotó: MTI)

Az Agrárminisztérium, mint a MOHOSZ stratégiai partnere, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint az Operatív Törzs folyamatosan egyeztetett, a horgászok javaslatait figyelembe vették.

„Ezt azért is megtehettük, mert a MOHOSZ is a közfeladat-ellátási felelőssége tudatában, szakmailag indokolva tette meg javaslatait” – tette hozzá a miniszter. „A horgászat nem „csak” halfogás, hanem egy igen jelentős társadalmi csoport szabadtéri rekreációja is.”

Arra a kérdésre, minek éppen az éjszakai horgászatot védettségi igazolványhoz kötni, a miniszter utalt arra: minél többen regisztrálnak az oltásra, annál hamarabb eljöhet – a horgászat és az élet minden területén egyaránt – egy nyugodtabb és önfeledt időszak, visszakaphatjuk a szabadságunkat.

Dr. Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója is úgy látja, a döntést elősegítette, hogy a döntéshozók és a horgász szövetség között folyamatos egyeztetés van, a MOHOSZ számos alternatívát, szakmai javaslatot felvonultatott.

A horgászok számára fontos volt ez az éjszakai horgászat varázsa és számos halfaj esetében az eredményesség miatt” – hangsúlyozta a szakember. „A szabadidő természetben való eltöltése nem jár többletkockázattal, a horgászok jellemzően nem tömörülnek. A feltöltődés viszont fontos az egészség szempontjából is.”

Dr. Dérer István (Fotó: ECHO TV)

A horgászok többsége örömmel fogadta a döntést.

„Az persze életfelfogástól is függ, hogy az a bizonyos pohár félig tele van vagy félig üres” – tette hozzá a főigazgató. „Mi is támogatjuk az átoltottság növelését, ez társadalmi felelősség, ugyanakkor bízunk abban, hogy a védettségi igazolványhoz kötött időszak csak átmeneti.”

A horgászszövetség egyszerre képviseli a horgászok, a horgásztatók, a haltermelők, valamint a horgászat háttériparában, a horgászsportban érdekeltek sokszor ellentétes érdekeit is.

„Őszintén bízom abban, hogy az utolsó nagy lépés, a hálózatos horgászati alapinfrastruktúra-fejlesztés és ehhez kapcsolódóan a horgászturizmus kormányzati támogatása is lehetővé válik hamarosan, mert 700 ezer ember életminőségének, közérzetének a javítása a legjobb befektetés!” – zárta szavait Dérer István.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?