INSIDER

Emiatt kegyetlenül nehéz idén megtervezni a nyaralást

Kiszámíthatatlanná vált az időjárás: hol tombol a kánikula, hol zuhog az eső, és senki meg nem mondja előre - a meteorológusokat is beleértve -, mikor mire számítsunk!
  • Szerző: Ripost

Könnyen előfordulhat, hogy épp egy olyan hétre foglalunk vízparti szállást, amikor végig esik, és akkorra tervezünk kirándulást, biciklitúrát, amikor hőségriadó van, extrém UV sugárzással. Az Időkép előrejelzése szerint a következő hetekben a rekkenő hőség és monszunszerű viharok váltják majd egymást – de hogy pontosan melyik mikor várható, azt nem lehet tudni. 

 
"Az idei nyár és a jövő nyarak is hasonlóak lesznek az előző évekhez."

"A légköri folyamatok egyre intenzívebbek, s általában a szélsőségek válnak uralkodóvá.

A szeszélyes jelenségek egyre gyakoribbak lesznek. Egyre gyakoribb a hőségriadó, ami már trendszerű, másrészt viszont egyre egyenetlenebb a csapadék eloszlása is

" - mondta a %%-nak dr. Juhász Árpád geológus. 

 

Az egyre növekvő hőmérséklet menetrendszerűen okoz egyre nagyobb viharokat. Minél melegebb ugyanis a levegő, annál több nedvességet tart meg. Mire kiengedi, addigra már óriási mennyiségű csapadék gyűlt össze, és a légnyomáskülönbség miatt hatalmas szelek is keletkeznek. 

"A jelenség oka lehet a globális felmelegedés, ugyanakkor már a múltban is voltak olyan időszakok, amikor nagy meleg és szárazság volt. 1863-65 környékén a Velencei-tó majdnem kiszáradt, s már azt tervezték, hogy felparcellázzák a medrét" – emlékeztetett a geológus.

És ezeket olvastad már?