INSIDER

Eltűntek a Bosnyák térre álmodott pazar lakóház- és plázakomplexum tervei

A lepukkant Bosnyák tér környékét ideje lenne rendbe tenni – ebben minden zuglói egyetért. Pár napja a neten közzétettek egy látványos tervet, amelyet a világhírű Zaha Hadid építésziroda készített, aztán hirtelen levették a fotókat…
  • Szerző: Ripost

Pazar terveket tett közzé az epiteszforum.hu, amelyek szerint lakóház- és plázakomplexumot építenének a Bosnyák tér mögötti 7 hektáros területre. A tervező a világhírű építésziroda, a Zaha Hadid Architecs. Ugyanakkor nem klasszikus „betonplázát” képzeltek ide, hanem egy nyitott, kifelé forduló bevásárlóutcát, ahol a boltok az utcáról közelíthetők meg, felettük pedig irodák és lakások épülnének – majd ehhez csatlakozva igazi, új városközpont épülhetne a Bosnyák térre új piaccal, városházával, szakrendelővel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

Megújulna Zugló szíve

„A fejlesztő elképzelése, hogy egy teljesen új, frissebb hangulatot adjon a Zugló szívében elhelyezkedő Bosnyák térnek” – olvashatjuk az epiteszforum.hu oldalán. A beruházó Bayer Property pedig a honlapján azt írta, „egy várost akarnak létrehozni a városban, a város zajától védett belső sétánnyal”. A szolgáltatások, kereskedelmi funkciók a forgalmas Csömöri út mentén, a lakónegyed pedig a nyugodtabb Bosnyák utca környezetében helyezkednének el – írja a Metropol.

Fotó: Metropol

Levették a terveket a netről

A tervek valóban nagyon látványosak, azzal pedig mindenki egyetért, hogy a Bosnyák tér környékét rendbe kéne tenni, de olyanok is vannak, akik szerint teljesen tönkretenné a kertvárosi hangulatot a lakóház- és plázakomplexum. A terület rendezése mintha már el is kezdődött volna, a tervek azonban időközben rejtélyesen eltűntek a kivitelező honlapjáról.

Fotó: Metropol

Bírálói az újabb betondzsungel és a jelentősen megnövekedő forgalom helyett szeretnék, ha a kerületnek megmaradna a családias, kertvárosias jellege. Az üggyel kapcsolatban a CivilZugló Egyesület lakossági fórumot is tart péntek este fél 6-tól a Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskolában. Várnai László zuglói önkormányzati képviselő, az egyesület képviselője szerint ide nem szabad 8-10 emeletes lakótornyokat és plázát engedni, és a majdnem 300 új lakás majdnem 300 autóval és családdal jelent többet a környéken, amihez új óvodákat, iskolákat is kéne építeni. Az üggyel kapcsolatban a Metropol elküldte kérdéseit a kivitelező Bayer Propertynek is, de egyelőre nem kaptak választ.

Fotó: Metropol

Mi lesz a beruházás sorsa?

A projekt a honlap szerint jelenleg „tervezés alatt áll”, így jó eséllyel a tervek még változni fognak. Mivel azonban a hatályos építési engedély már megvan, elkezdődtek a földmunkálatok és már egy ideiglenes betonkészítő üzemet is létesítettek az építkezés helyszínén.

Így most egyelőre nem tudni, mikor és hogyan folyatódik a beruházás – és közben Zuglóban kitört az ellenzéki belháború. Lehet, hogy a zuglói csatározások és a választási kampány miatt a zuglóiaknak tovább kell várniuk a Bosnyák tér megújulására?

Van, aki örül, van aki nem

A Metropol megkérdezte környéken lakókat, hogy mi a véleményük a beépítésről.

Márta:

„Éppen ideje volt, hogy csináljanak valamit azzal a területtel, mert amióta idejöttünk lakni, csak gazt termel. Örülök, hogy rendbe hozzák, ennek a térnek nem így kéne kinéznie. Minden városrésznek kell egy központ, ahol sétálni lehet, le lehet ülni és itt nincs ilyen.”

Mária:

„Ez már olyan régi téma, mint az, hogy a metró kijön-e ide. Nem is tudok róla sokat, de ha ehhez a piachoz hozzányúlnak emiatt, akkor harapni fogok. És nem csak én, mindenki.”

László:

„Én nem nagyon örülnék egy plázának. 1981 óta járok a Bosnyákra, zöldség- és gyümölcskereskedő voltam. Addig fogok idejárni, amíg ilyen marad. Ha átépítik, úgy, mint a Lehelt vagy a Garayt, akkor többé nem.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?