INSIDER

Az előválasztás alatt gyengült a baloldal

Októberre a teljes népességen belül 45 százalékra erősödött a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága, miközben a baloldali összefogásé 37 százalékra zuhant.
  • Szerző: Ripost

Az előválasztásnak nevezett mozgósítási verseny nem járt politikai haszonnal a baloldal számára. Az elmúlt két hónap nemhogy erősítette a kormányellenes pártszövetséget, hanem éppen ellenkezőleg, 5 százalékponttal gyengítette a Gyurcsány Ferenc által vezetett összefogás támogatottságát a teljes népességen belül – közölte a Társadalomkutató című portál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szervezetlenül lebonyolított előválasztás, a háttéralkukkal átvert választók haragja, a nyilvánosság számára kiteregetett belső konfliktusok, valamint a Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között lejátszódó „vissza nem lépési” verseny egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy októberre 5 százalékpontnyi kormánykritikus szavazó ábrándult ki a baloldalból.

Fotó: társadalomkutató.hu

A Társadalomkutató októberi közvélemény-kutatása szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága 45 százalékra erősödött az augusztusi 43 százalékról, miközben a baloldali összefogásé 37 százalékra zuhant az augusztusi 42 százalékhoz képest.

Szinte minden korcsoportban vezet a Fidesz-KDNP: a 30-59 évesek korcsoportjában 43 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, míg a baloldal népszerűsége csupán 39 százalékos. A 60 évnél idősebbek körében – amely csoportba tartozik minden harmadik választópolgár – a kormánypártok népszerűsége töretlen: az említett korcsoport 59 százaléka a Fidesz-KDNP vezetésével képzeli el Magyarország jövőjét, míg mindössze 28 százalékuk szavazna a Gyurcsány-listára.

Egyedül a 18-29 közötti korosztályban látható, hogy a baloldal népszerűbb lenne a kormánypártoknál. A korosztályba tartozó minden negyedik választó a kormánypártokra (25 százalék), míg minden második a baloldalra (50 százalék) szavazna. Fontos kiemelni, hogy körükben is 5 százalékot zuhant a baloldal augusztushoz képest, azaz a legkevésbé aktív szavazóréteg is kiábrándulással jellemezhető.

Úgy tűnik, feleslegesen lépett vissza Karácsony Gergely az előválasztás második fordulójától és kért arra mindenkit, hogy támogassa Márki-Zay Pétert, mivel a baloldal prominens személyei közül többen is kijelentették, hogy inkább Dobrev Klárát támogatják. Így tett – többek között – Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere, valamint Barabás Richárd, Karácsony pártjának, a Párbeszédnek a szóvivője is, miközben az MSZP papíron függetlennek mondja magát, ám politikusaik sorra állnak be Dobrev Klára mögé.

Hiába állt be Márki-Zay Péter mögé Karácsony Gergely az előválasztás második fordulójában, párttársai nem egyöntetűen támogatják a hódmezővásárhelyi polgármestert Dobrev Klárával szemben, mivel egyre több baloldali politikus és közéleti személyiség is Dobrev Klárát biztosította a támogatásáról. Még a főpolgármester saját pártjából is van, aki inkább Dobrevre szavazott, míg az eddig Karácsonyt támogató és papíron semleges MSZP több politikusa is a Gyurcsány-párt jelöltje mellett foglalt állást.

Nemet mondtak Karácsonynak

„Dobrev Klárát támogattam az előválasztás második fordulójában. Márki-Zay Péter az elmúlt héten számomra a totális megbízhatatlanságát bizonyította. […] Kétlem, hogy Péter akár a koalíciós kormány felállításáig el tudna jutni ezzel a habitusával. Született marketinges, de a miniszterelnökséghez a politikai celebségnél több kell” – írja Facebook-bejegyzésében Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

Gajda Péter, Kispest, és Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is Dobrev Klárát támogatja a baloldali házibajnokság második fordulójában.

Gajda a Facebook-oldalán jelezte, hogy Dobrev Klárára szavazott. Horváth Csaba pedig közleményében azt közölte: „Pályafutásom 20 éve során mindig is baloldali, szociáldemokrata politikát folytattam, és most is azt a jelöltet támogatom, aki ezt képviseli: Dobrev Klárát.”

Horváth Csaba azt is kiemelte, hogy Dobrev Klára az Európai Parlament alelnökeként a leginkább beágyazott az európai politikában.

„Baloldali ember vagyok, egy magyar szociáldemokrata. […] Én 84 százalékot szereztem. Márki-Zay mozgalma az ellenfél jelöltjét támogatta. Az én döntésem ebből a szempontból világos” – közölte Hiller István, az MSZP politikusa a Népszava azon kérdésére, hogy a két kormányfőjelölt közül kit támogat az előválasztáson.

Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém Megyei Területi Szövetségének elnöke szintén Dobrev Klára mellett tette le a voksát, indoklásában pedig a kettejük közötti korábbi korrekt munkakapcsolatra és a régi barátságukra hivatkozott.

A holdudvar is átvándorol

„Dobrev Klára az a jelölt, aki hibátlan érveléssel és utólagos magyarázkodási kényszer nélkül, profi politikusként képviseli mindazokat az európai értékeket, amelyeket magam is vallok” – rögzítette Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere a közösségi oldalán, aki a Demokratikus Koalíció jelöltje mellé húzza az ikszet az előválasztás második fordulójában. Az egykori SZDSZ-es politikus számára az is Dobrev mellett szól, hogy 19 megyében első helyen végzett az előválasztás első fordulójában.

„Számomra a történet arról szól, hogy a legjobb adottságokkal, képességekkel rendelkező jelöltet kell választani – mondta Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere arról, hogy támogatásáról biztosította a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjét, Dobrev Klárát. – A támogatásom Dobrev Klára személyének szól, még csak nem is a DK-nak” – magyarázta.

Mint Oszkó elmondta, számára Márki-Zay személyes habitusa, konfliktuskezelési képességei miatt is alkalmasabbnak tűnik Dobrev, de Bajnai Gordon egykori minisztere szerint a stabil pártháttér is a DK-jelöltje mellett szól. Oszkó Péter a 168 Órának nyilatkozva közölte: a hódmezővásárhelyi polgármester az a fajta politikus, aki szeret erőseket mondani, provokálni.

Vásárhelyi Mária baloldali szociológus is Dobrev Klára mellett tett hitet, mivel úgy gondolja, hogy a DK jelöltjének megvan az esze, a felkészültsége, a munkabírása, és a kormányzati gyakorlata is és mögötte áll az ellenzék legerősebb pártja, a párttámogatás nélküli politizálást pedig fából vaskarikának gondolja. „Rá adom a szavazatom, mert megbízom benne, mert úgy érzem, nem kell attól félnem, hogy hatalomra kerülve mást fog képviselni, mint amit ma mond – közölte Vásárhelyi Mária, hozzátéve: – Azért is rá szavazok, mert torkig vagyok az önbeteljesítő ám soha nem igazolt önfelmentő és bűnbakképző gyurcsányozással.”

Fischer Iván karmester is arról számolt be, hogy Dobrev Klárát fogja támogatni az előválasztáson, mert fontosak számára a hagyományos baloldali és zöld értékek. Tamás Gáspár Miklós filozófus az előválasztási vitákat értékelve azt mondta a Klubrádióban: Márki-Zay Péter „enyhén és mérsékelten […] homofób, antifeminista, cigányellenes jelölt.”

Papíron semlegesek

Az MSZP senki mögé nem áll be az előválasztás második fordulójában, csak a győztes miniszterelnök-jelöltet támogatják a 2022-es országgyűlési választáson – szögezte le még Karácsony Gergely bejelentése után a párt közleménye, ami éles ellentétben van azzal, ahogy a politikusaik azóta nyilatkoznak, hozzátéve: „álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?