INSIDER

Ellopták a súlyos májbeteg kislánynak érkezett adományokat

Nem kapták meg azokat az adományokat, amik a súlyos májbetegségben szenvedő Hanna részére érkeztek, állítja a kilencéves kislány családja. A számla fölött, amire a gyereknek gyűjtöttek, nem ők, hanem „jóakarók” rendelkeztek. Most a család feljelentést tett.

A kilencéves Hannát nagymamája, a kiskunhalasi Vörösné Ildikó neveli. A kislánynak nehéz sors jutott: 2010-ben májműködés és epecsatorna nélkül született, édesanyja, édesapja lemondott róla. Ekkor vette magához Ildikó és a férje: azóta is minden idejüket és pénzüket a beteg gyermek felnevelésének szentelik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Hannát Németországban műtötték meg, és erre ráment minden pénzünk”

– meséli Ildikó.

„Először a lakóhelyünkön ajánlották fel többen a segítségüket, többek közt az akkori polgármester, amit nagyon megköszöntünk. Néhány nap alatt bekerültünk a hírekbe és az újságokba, és kaptunk egy számlaszámot, hogy arra küldhetik az adományozók a pénzt Hanna gyógyulására. Ehhez a számlához azonban mi nem fértünk hozzá, hanem volt két „segítő”, akik intézték az ügyeket, amíg mi többször megfordultunk Németországban a klinikákon.”

Ildikó vakon bízott a két férfiban, közben idejük, erejük sem volt azzal foglalkozni, kik és mennyit küldenek a számlára, a kislány gyógyíttatásával voltak elfoglalva. Utólag kiderült, hogy Hanna számláját kifosztották.

„Amikor szükségünk volt a pénzre, akkor derült ki, hogy a számla majdnem üres. Pedig tudtuk, hogy cégek és magánszemélyek is utaltak nekünk nagyobb összegeket. Megtudtam, hogy kinyomtatták Hanna fotóját, de egy másik számlaszámot írtak alá. Kihasználtak bennünket, Hanna betegségét, ellopták a neki szánt pénzt, miközben alig tudjuk
fizetni a gyógyszereket és az albérletet” – kesereg a nagymama.

Fotó: Sulyok László

Most mégis abban bízik, hogy a pénz vagy legalább annak egy része megkerül, és akik visszaéltek a bizalmukkal, azok elnyerik méltó büntetésüket. Jelentkezett ugyanis egy asszony, aki koronatanú lehet az ügyben, az egyik hajdani „segítő” elvált felesége, akinek vannak információi arról, pontosan mi történt a Hannáéknak szánt adományokkal.

 

Küzdelmesen indult Hanna élete

A nagymama elmesélte: Hanna betegségéhez valószínűleg hozzájárult, hogy az édesanyja alkoholista, ivott és dohányzott a terhessége alatt. A gyermeknek születése után májátültetésre volt szüksége, szerencsére a nagymama megfelelő donornak bizonyult.

„A májátültetést követően szívinfarktusom volt, de nekünk a férjemmel csak az volt a fontos, hogy Hannikám életben maradjon, egészséges legyen”

– meséli a nagymama.

„Másfél évig minden rendben volt, de aztán jött a sokk: újra meg kellett műteni Hannát. Hihetetlen, de néhány nap alatt találtak neki egy donort, Németországban műtötték meg. Azóta jól van. Ő egy igazi csoda!”

 

Melléjük álltak a jogvédők

Megkerestük Vidák Aladárt, a Reménytelen Ügyek Harca Jogvédő
Egyesület elnökét, aki dr. Székely Gábor ügyvéddel karöltve küzd
Hanna családjának igazáért.

„Amikor az egyesületünket megkereste a nagymama, azonnal
elvállaltuk az ügyet”

– kezdte Vidák. „Miután átolvastuk az iratokat és megtudtuk, van egy koronatanú, joggal állíthatjuk, hogy elsikkasztották a gyermeknek szánt adományokat. A rendelkezésre álló iratok és vallomások birtokában meg tudtuk tenni a feljelentést. Bízom benne, hogy a tanúnk kitart, mert megfenyegették, hogy azonnal felejtse el ezt az ügyet, különben bajba kerül. Ez is azt bizonyítja számomra, hogy Hanna családjának igaza van, valóban csalás vagy sikkasztás történt.”