INSIDER

Elk*rtuk! – „Az első gondolatom az volt, irány a Kossuth tér”

Exkluzív trailer bemutatót tartottak az Elk*rtuk című politikai krimi Facebook-oldalán. Az őszödi beszéd kiszivárgásának tizenötödik évfordulója kapcsán Lánczi Tamás politológus, valamint Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő beszélgetett.
  • Szerző: Ripost

Az őszödi beszéd kiszivárgásának tizenötödik évfordulója kapcsán Lánczi Tamás politológus, valamint Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő együtt nézte meg az október 21-én mozikba kerülő politikai krimi, az Elk*rtuk előzetesét a film Facebook-oldalán csütörtök este – közölte a MegaFilm sajtóosztálya.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MegaFilm

Az akciódús, néhol sokkoló képsorok mindkét szakértőt meglepték, az előzetes hatására visszarepültek 2006-ba és felidézték a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai és erkölcsi botrányt, amikor egész Magyarország egy emberként kapta fel a fejét az ex- miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc mára már elhíresült „Elk*rtuk” felkiáltására, vagy az olyan mondataira, mint a „Hazudtunk éjjel,hazudtunk nappal”.

Fotó: Nézőpont Intézet

„Hétvége volt, a döbbenet után az első gondolatom az volt: irány a Kossuth tér. Spontán gyülekezett a tömeg, egy békés, de azért elszánt tömeg. Emlékszem, hogy az emberek szemében az volt, hogy ez nem történhet meg. Ha ez megtörtént, akkor ezt nem lehet ennyiben hagyni” – idézte fel 2006 őszét Lánczi Tamás.

Fotó: MTI

„Teljesen abszurd volt, szürreálisnak tűnt a helyzet, de egy idő múlva kiderült, hogy ez a valóság, amiről akkor még nem tudtam, hogy a véres valóság... Nekem a napnál is világosabb volt, hogy a következmény az lesz, hogy Gyurcsány Ferenc reggel felballag a Sándor-palotába és beadja a lemondását. A napnál is világosabb volt, hogy ilyen esetben, egy európai országban nem kérdés, hogy a miniszterelnök azonnal távozik. Nem csak a miniszterelnöki székből, hanem a politikából is távozik” – emlékezett Schiffer András.

Schiffer András (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

De vajon miért fontos nagyjátékfilmet forgatni egy 15 éve történt, politikai eseményről?

„Azt látom, hogy a felnövekvő generáció számára nagyon halovány gyerekkori élmény 2006. Ezért kell különböző megközelítésekből feleleveníteni az eseményeket. Egyébként a huszadik század második felének nagy filmalkotásai az ötvenes évekről, ötvenhatról illetve a hatvanas-hetvenes évekről születtek és maradandó alkotásokká lettek” – mondta Schiffer.

Szerintem a film alkotói akkor végezték jól a dolgukat, ha nagy hörgés lesz a baloldalon. Ha ez a film megmutatja, mi történt 2006 őszén és úgy mutatja meg, ahogy történt, akkor ennek sértenie kell a jelenlegi ellenzéket” - jelentette ki Lánczi Tamás.

A teljes beszélgetést ITT nézheted meg:

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?