INSIDER

Elkeserítő állapotok uralkodnak ezeken a játszótereken, lenne megoldás

Elegük van a szülőknek a vidéki település játszóterein uralkodó áldatlan állapotokból! Úgy ellepték a rendetlen suhancok a gyerekek kedvelt helyeit, hogy szinte lehetetlen levinni a kicsiket. Míg a keleti nagyvárosban ezzel a gonddal küzdenek, addig a budapesti nyóckerben rendelettel orvosolták a problémát.
  • Szerző: Ripost

Nem szívesen viszik le a debreceni szülők a gyerekeket az Erzsébet utcai játszótérre, ahol szinte már a tinédzserek „uralkodnak”, ellehetetlenítve a kicsik önfeledt játékát.

Ám nem csak ott, hanem a város több más játszóterén is hasonló a helyzet. Nem elég, hogy a fiatalok éjjelente ordibálnak és piálnak, nappal, iskola után is ellepik a játszóteret, elfoglalva a helyet a kicsiktől, gyakran megrongálva a játékokat.

"Az Erzsébet utcai játszóterek olyan durván szét vannak verve, hogy már hintázni sem tudnak a gyerekek. Arról nem is beszélve, hogy szemetes az egész, tele törött üvegekkel, csikkekkel. Ilyen közegben kellene játszania a gyerekeinknek?" – tette fel a költői kérdést a %%-nak a dombostanyai Kaszás-Szilvás Renáta, aki rendszeresen szervez babás programokat a cívisvárosban, így ismeri a helyi játszótereket.

"Három éve létezik ez a probléma. Mi a játszótér mellett lakunk, mindennap kiabálnak nekünk a suhancok. Elfogadhatatlanul viselkednek, falják egymást, kiabálnak, törnek-zúznak, éjjel pedig isznak, és élő videókat közvetítenek a Facebookon, persze mindezt ordibálva. Ha lenne gyerekem, nem merném ide levinni!" – háborgott a játszótér szomszédságában élő 22 éves Mónika.

A fővárosi nyóckerben már megoldották a gondot

Debrecennel ellentétben a Józsefvárosban sikerült megoldani az évek óta visszatérő problémát. Mint arról korábban beszámoltunk, új, szigorú, játszótéri szabályozást vezettek be a nyáron. A szabályokat be nem tartó 14 év felettieket kétszázezer forintig terjedő közigazgatási vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják.

"Le a kalappal az önkormányzat előtt, nagyon rendbe szedték a környéket! Nemhogy fecskendőt, cigicsikket sem találunk sehol a játszótéren. Ráadásul többször is találkoztam már felügyelővel, aki a tinédzsereket felállítja a mászókákról, ha kell" – magyarázta a %%-nak Gebri Andrea, aki a 4 és fél éves Vincével és a hátán pihengető 7 hónapos kislányával, Izabellával ment ki a Horváth Mihály téri játszótérre.

Jót tett a szigorítás. A 4 éves kislányommal, Joharával jó ideje nem találkoztunk suhancokkal a játszótereken

– mondta Kőhalmi Andrea.

Idén eddig semmi probléma nem volt, elkerültek a részegeskedő fiatalok is, szép rend is van

– mondta Farkas Erika, míg a négyéves Eduárdó hintázott.

"A Rákóczi-téri játszótéren tavaly rengeteg igénytelen család és hajléktalan üldögélt órák hosszat, de mostanra eltűntek a környékről. A múltkor a szemem láttára küldtek el innen egy hajléktalant. A játékok sokkal tisztábbak, mint tavaly, az egyedüli probléma, hogy néha kutyapiszkot találunk" – vélekedik Márton Anna, a kis Aliz nagymamája.

Saját parkot a fiataloknak!
Külföldi minta alapján hazánkban több helyen is épült már kifejezetten fiataloknak szánt gördeszka- és bringapálya. Ezekkel a megoldásokkal nem csak a játszóterekről szipkázhatóak el a kamaszok, de a díszterekről is eltüntethetőek az ott manőverező bringások, deszkások.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?