INSIDER

Elképesztő sztorik: a legdurvább csempésztrükköket is leleplezik a NAV kutyái

Idén már 17 millió forintnyi csempészcigit szagolt ki Django, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal keresőkutyája. A Ripost7 a NAV kutyavezetői segítségével összegyűjtötte a legérdekesebb fogásokat, sztorikat.
  • Szerző: Ripost

Feladták a leckét a pénzügyőröknek

„A kutya nem hazudik” – szól a pénzügyőrmondás, vagyis, ha az eb jelez, akkor ott fogás van, még ha nehezen találják is meg a csempészárut a szakemberek. Két emlékezetes történet is kering a NAV-nál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jelentős mennyiségű afrikai népművészeti ruhaszállítmánynál riasztott a kutya. A pénzügyőrök alaposan átnézték az öltözékeket, ám sem a dobozokban, sem a ruhák között, de még a textilbe bevarrva vagy az anyagba beáztatva sem találtak semmit. Mígnem valakinek bevillant: az afrikai népviselet nem tartalmaz gombot. Kiderült, hogy a csempészek gombformára préselték a kokaint… Végül mérlegre került az összes gomb, a kokó súlya elérte a fél kilót, melynek feketepiaci ára 20 millió forint!

Egy másik alkalommal egy bőröndnél riasztott a kutyus. Szó szerint darabjaira szedték a pénz­ügyőrök, röntgent is bevetettek, de nagyon sokáig semmit sem találtak. Míg végül kiderült, hogy a bőrönd fémváza valójában nem fém, hanem kőkeményre préselt hasis...

Fotó: NAV

Saját magukat buktatják le a balfék csempészek

Nem egy zsivány úgy gondolja, a legbiztosabb módszer, ha valami intenzív illat­anyaggal próbálja meg elfedni a csempészárut. Néha annyira túltolják a dolgot, hogy az erős illat még a pénzügyőr figyelmét is felkelti.

Fotó: NAV

„Mindig gyanús, ha egy teherautó rakteréből olyan tömény öblítőillat száll ki, mintha frissen mostak és teregettek volna volna odabent. Pláne, ha nem öblítőt szállít a kamion” – mesélte a 7-nek az egyik bennfentes.

Kutyavezetőikkel élnek a négylábú sztárok

A NAV négylábú sztárjai valódi családtagok, olyannyira, hogy szolgálat után nem telephelyre mennek, hanem haza a kutyavezetőjükkel. Nem túlzás egyébként sztároknak nevezni ezeket a kutyákat. Igazi profik: ha munka van, nem érdekli őket sem a legfinomabb falat, sem a kedveskedés – csak és kizárólag a feladatra koncentrálnak. Ráadásul a nemzetközi hagyománnyal ellentétben nem csak egyféle csempészárura specializálódnak. 2014 óta sikeres Magyarországon az úgynevezett duálképzés, mellyel dohányt és hatféle kábítószert képesek kiszagolni a keresőkutyák. 2018 óta pedig a triálképzés is működik: a korábbiak mellett a csempészett pénzt is jelzik.

Semmit sem ért a bors és a dupla csomagolás

Az egyik csempész úgy döntött, biztosra megy, ezért mindenféle módszert kombinált, hogy a repülőtéren átjuttasson 50 karton cigit. A szajrét alaposan beszórta borssal, az egészet letömítve dupla nejlonba tette, leragasztotta, majd egy fémdobozba pakolta, végül a pakkot egy kartondobozba rejtette. Ám a NAV keresőkutyája így is pillanatok alatt jelzett.

Fotó: NAV

Mások próbálkoztak már parfümmel, korianderrel, ecettel, borssal, fagyasztással és ki tudja még mivel, hogy megtévesszék az elképesztő szaglású magyar keresőkutyákat, de hiába. Azok rendületlenül jeleznek.

Keresztbe akartak tenni a négylábúaknak

Egy időben az a hír járta, hogy kutyariasztó zselét vetnek be a csempészek, ezért a szakemberek megpróbálták az ellen is tréningezni az ebeket. Nem volt rá szükség: a speciális anyag hidegen hagyta az elhivatott keresőkutyákat.

Fotó: NAV

Egy másik csempész azt találta ki az ukrán határnál, hogy lidocaint vet be, ami majd érzéketlenné teszi a szimatoló kutya orrát, így nem fog riasztani. A számítása nem jött be: a kutyus így is jelzett, a hatástalan módszerre pedig egészen véletlenül derült fény.

„A felfedezett csempészáru kipakolása közben megvakartam az arcomat, és az rövidesen elkezdett zsibbadni. Először nem értettem, mi történik, de végül kiderült, hogy lidocainnal próbálkozott a bűnöző” – eleveníti fel az esetet a NAV kutyavezetője a 7-nek.

S hány ilyen történet van még! További meglepő sztorikat olvashatsz a 7 november 9-én megjelenő számában. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?