INSIDER

Elképesztő sikerek, éremhegyekkel jönnek a magyarok a diákolimpiákról

Több, mint két tucat éremmel tértek haza magyar diákok eddig idén az itthon, valamint külföldön megrendezett diákolimpiákról. Hazánk büszkeségei aratnak a reál tantárgyakban, biológiából, matekból és informatikából vagyunk a legeredményesebbek, de a szakmák terén is diadalt aratunk.
  • Szerző: Ripost

Nem hiába az eszéről és ügyességéről híres a magyar, ezt sokan már fiatalkorukban is bizonyítják. A sport mellett, a tudomány világában is szépen teljesítünk, már csak az idei diákolimpia mérleg is ezt bizonyítja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már 9 nemzetközi tudományos diákolimpiára küldött magyar csapatot, a versenyzőink pedig brillíroztak. Hat arany-, hét ezüst-, tizenhat bronzérem a mérleg eddig idén, de tizennégy dicséretet is kiosztottak a magyar diákoknak a rangos eseményeken. Emellett pedig a szakmák terén is szépen arattunk a nyár végi, Kazanyban megrendezett szakmák versenyén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem csak sporteseményeken tombol a tömeg a hazaiakért.
Fotó: SkillsHungary

Kolozsvárról 6 éremmel jöttek haza a diákok

A külföldön tartott diákolimpiákon kimagaslóan teljesítettek hazai diákjaink idén, így méltán lehetünk rájuk büszkék. A legjobban a kolozsvári, 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián versenyeztek a magyar fiatalok, innen 1 arany-, 3 ezüst-, és 2 bronzéremmel tértek haza, de hasonló eredménnyel végzett a magyar csapat Azerbajdzsánban a 31. Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, ahol 1 arany- és 3 bronzérmet szereztek. A párizsi 50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiáról 2 ezüst- és 2 bronzéremmel tértünk haza, míg Hong Kongból a 16. Nemzetközi Földrajzi Diákolimpiáról is 2 ezüsttel és dicséretekkel tértek haza fiataljaink. Tel-Avivban az 50. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián 5 bronzérmet, míg a szöuli Nyelvészeti Diákolimpián 2 bronzérmet és 2 dicséretet, valamint egy különdíjat is elért a magyar csapat. A római 27. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpiáról több dicsérettel tértek haza versenyzőink.

Egészen friss eredményként az augusztus végén Moszkvában rendezett 3. Nemzetközi Kémiai Tornán két csapatunk is szép eredményt ért el, megszerezték az első és harmadik helyet is.

A Biológiai Diákolimpián 4 aranyérmet nyertek a magyar fiatalok

A hazai versenyeken sincs okunk túl sok panaszra. Fiataljaink csodálatosan szerepeltek Szegeden a 30. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián. A 73 ország részvételével megrendezett eseményen 4 aranyérmet hódítottunk el és összesítésben a második helyen végeztünk, csak Kína tudott megelőzni minket. Hasonlóan szép eredményt értek el a magyar diákok a keszthelyi 13. Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián, ahol 4 bronzérmet és 6 kiemelt dicséretet szereztek fiataljaink.

Búzafalvi Dénes a szegedi 30. Nemzetközi Diákolimpián szerzett aranyat.

A szakmákban is jók vagyunk

Nyár végén az oroszországi Kazanyban rendezték meg a szakmák versenyét, immár 45. alkalommal. A világversenyen 63 ország mintegy 1354 fiatal szakembere vett részt, közülük 24-en Magyarországot képviselték a szakmák versenyszámaiban. Szakembereink pedig méltóképpen képviselték hazánkat, hiszen Simon Krisztián bútorasztalos első helyezést ért el, de többen Kiválósági Érmet is átvehettek. Orosz Nikolett ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalosként, Simon Olivér festőként, Nagy Nikolett fodrászként, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltetőként, Homokay Ádám és Stummer Gergő kertépítőként, Balogh Krisztián kőfaragóként Cságoly Laura szépségápolóként, Krehely István villanyszerelőként, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelőként, míg Balogh Ákos webtechnológus szakemberként diadalmaskodott Kazanyban a Kiválósági Érmek átvételével.

Simon Krisztián bútorasztalos győzelmet aratott Kazanyban. Ráadásul a Nemzet Legjobbja érmet is megkapta.
Fotó: SkillsHungary

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?