Létrehozva: 2017.09.07.

Elképesztő ötlet: nem csoda, hogy rögtön fizetni kezdtek a lakótelepen élők

Érdekes módon ösztönzik a fõvárosban található Havanna lakótelep több lépcsõházában is a lakókat a közös költség befizetésére. Csak csipogó rendszerrel mûködik a lift, amihez az adósok nem kapnak speciális kulcstartót. Bár a rendszer némi nehézséggel jár, így fizetnek az adósok.

Országos probléma a közös költségek behajtása: sokan legyintenek a befizetésekre, ennek pedig a házak becsületes lakói isszák meg a levét, mert mínuszba kerül a ház, s nem jut pénz felújításra, szépítésre. Ebből a helyzetből lett elege a fővárosban található Havanna utcai lakótelep számos lépcsőházának: több száz lakásnál csipogóhoz kötik a liftek használatát, az adósok viszont nem kapnak ilyen szerkezetet a felvonóhoz.

 

Egy lépcsőházból három hét alatt másfél millió forintot sikerült behajtanunk a liftes rendszernek köszönhetően. Az itt lakók átlagosan 10-15 százaléka tartozik a közös költséggel. A fiatalok ugyanis hajlamosabbak a tartozások felhalmozására

– tudtuk meg a Havanna utcai közös képviselettől.

Időt és pénzt spórol a módszer

Galicza Attiláné, a Havanna utcai ház társasházi könyvelője azt mondja, régen három hónap tartozás után jelzálogot lehetett bejegyeztetni a lakásra, ma viszont csak a végrehajtás elindítása után tehetik ezt meg. – "Mire elindul a végrehajtás, újabb hónapok költségével tartozik az adós, ráadásul ügyvédet kell fogadni, rengeteg papírt kell intézni, amelyek további költségekkel járnak, ez pedig a becsületes lakókat terheli. Ebben a rendszerben eldöntheti az adós, hogy inkább fizet, vagy pedig megtagadja magától a lift által nyújtott kényelmi szolgáltatást" – összegzi.

Van, aki ezzel is visszaél

Az adósok sokszor megpróbálják kihasználni a becsületes, jószívű lakókat. "Tudunk olyan esetről, amikor az egyik bérlő elkérte az ismerősétől a csipogót, majd azt lemásoltatta magának. Sajnos, aki kölcsönadja, az sem használhatja a liftet."

Terjed a szisztéma

Információink szerint először Komlón vezették be a szigorú liftes rendszert, ami jelenleg 30-50 lakást érint, de már Kőbányán is tudni ilyenről. Veszprémben, a Jutasi lakótelepen mobiltelefonnal vezérelt lifthasználatot vezettek be, aminek köszönhetően a tartozók elkezdtek fizetni.

A havannai lakók elfogadták a lift-rendszert

Sinkó Zsigmondné:

- Egy ember egy ilyen csipogót kap, de én többet kértem, hogy a lányomnak és az unokáknak is tudjak adni.

Szabó Márta:

- A magasabb szinten lakó adósok elkezdték rendezni a tartozásaikat, ha részletekben fizetik az elmaradást, már kaphatnak csipogót. Bár nem örülök, hogy állandóan le kell szaladgálni, ha vendéget fogadok, de valahogy muszáj kifizettetni a tartozásokat – mesélte Szabó Márta.

Nagy László:

- Az édesapám lakik ebben a házban, tőle kaptam az egyik csipogót, hiszen gyakran jövök látogatóba. Így biztonságosabb is a ház, nem liftezhet fel akárki, mellesleg kevesebben tartoznak a közös költséggel. Többen befizették már a tartozásukat, hogy csipogót kapjanak – nyilatkozta Nagy László.

Így működik a csipogó

A beléptetőkártyák elvén működő csipogó, melynek hivatalos neve proxi, egy speciális, adott lakáshoz tartozó kódot tartalmaz, azt érzékelve válik használhatóvá a lift. A számítógép-vezérelt rendszerben bármikor engedélyezhető vagy tiltható egy adott csipogókód, így a menet közben adóssá válók bármikor kizárhatóak a rendszerből.

Így próbálják behajtani a közös költséget a közös képviselők:

-        Felszólító levelekkel bombázzák az ingatlanok lakóit, de ez csak a becsületeseknél működik.

-        Hiába tiltja az adatvédelmi törvény, néhány társasházban azzal ösztönzik a lakókat a tartozások rendezésére, hogy a lépcsőházban kihelyezik a tartozók névsorát.

-        Van, ahol elzárják a meleg vizet, de ezt nem minden házban tudják megtenni. – Mivel nem egy lakást érint a meleg víz elzárása, a többi lakót nem tehetik ki ilyen kellemetlenségnek. Csökkenteni viszont lehet a víz fogyasztását, ez viszont nem járható út, mert az ingatlan lakója nem fog minket ezért beengedni a lakásába – mondja Joó Miklós, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének alelnöke.

-        Néhány lépcsőházban vannak, akik vállalják a locsi-fecsi lakó szerepét, és hangosan, nyilvánosan érdeklődnek a folyosón a lakók tartozásai felől. – A tapasztalatok szerint az emberek szégyellik, ha azt kell válaszolniuk, hogy nem fizettek még, ezért inkább elkezdik rendezni a tartozást – meséli Galicza Attiláné, társasházi könyvelő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

vg.hu

Korszakváltás a magyar légvédelemben – Jön a NASAMS, megy a KUB

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor elindította a Fidesz kampányát - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban