INSIDER

Elképesztő módszerekkel akarják megmenteni a piacokat

Mikrofonnal lehet zöldséget rendelni, maszk, gumikesztyű, lefóliázott húspult… Országszerte sok helyen kétségbeesett küzdelmet folytatnak, hogy megmentsék a piacokat. Van, ahol bezárták, másutt élelmiszerboltként tekintenek rá és úgy üzemeltetik, sok helyen óvintézkedések sorával segítik, hogy a termelők és árusok továbbra is dolgozhassanak, a vevők pedig vásárolhassanak. Ripost-körkép.
  • Szerző:

Országszerte, de még városokon belül is eltérő, hogy rendelkeznek az önkormányzatok, illetve üzemeltetők a piacok sorsáról. Kulcsfontosságú, hogy lelassítsuk a járványt, de élelmiszert muszáj venni, és az is szörnyű, ha a termelők és az árusok becsődölnek…
Van, ahol befóliázzák a húspultokat, máshol még a zöldségespultot is – egy budapesti zöldségesnél például mikrofonnal lehet zöldséget kérni, hogy egy beteg vevő ne fertőzze meg az árut és az árust...

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Van, ahol mikrofonba kell mondani a rendelést

Csak gumikesztyűben, maszkban árulhatnak
Újpesten a kerületi operatív törzs döntése alapján határozatlan időre zárva maradnak a szabadtéri piac kapui, de az újpesti Piac nyitva tart. „Az Újpesti Piac továbbra is a megszokott módon üzemel, amíg a kormány máshogy nem rendelkezik az élelmiszerboltok nyitva tartásáról. Újpest Önkormányzata a hétvégén is folyamatosan ellenőrizte annak forgalmát, ám az további korlátozásokat nem indokolt, ám ha szükséges, beavatkoznak. A piacfelügyelőség elrendelte az árusok számára a kötelező gumikesztyű- és maszkhasználatot, melyet ellenőriznek” – tájékoztatta lapunkat az újpesti önkormányzat.

Képünk illusztráció (Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet)

Hangosbemondó figyelmeztet: ne fogdosd az árut!
A Teleki téri Piacon fokozott figyelmet fordítanak a piaccsarnok, a nyilvános WC-k, gazdasági területek takarítására, fertőtlenítésére, a mosdókhoz kézfertőtlenítő szappan került. A dolgozók kizárólag védőfelszerelésben láthatják el feladataikat. Hangosbemondón kérik a vásárlókat, hogy tartsák be a legalább 1 méteres távolságot egymás között, az árukat ne fogdossák össze, s ezek betartatását a biztonságiak is segítik. A kistermelőknél a füstölt húsárut fóliával kell letakarni, a termelői asztaloknál pedig kézmosókat helyeztek el, segítve a gyakori kézmosást.

Képünk illusztráció (Fotó: Ripost)

Növelik a pultok és vevők közti távolságot
Békásmegyeren növelték az árusító standok közötti távolságot, kézfertőtlenítő automatákat helyeztek ki, folyamatosan tájékoztatják a vásárlóikat és az árusítók csak maszkban és kesztyűben dolgozhatnak.
Biatorbágyon már múlt hétvégén is kétszer akkora területen árulhattak a árusok, így még nagyobb lett köztük a távolság, a kofák pedig gumikesztyűt és szájmaszkot hordanak. „Senki nem tagadja, hogy van egészségügyi kockázat ennek is, de azt is figyelembe kell venni, hogy mindig kisebb, mintha a multi áruházakban egymás taszigálva kellene zöldséget vásárolni. Tudomásul kell vennünk, hogy a piac működése a lakosság érdekeit szolgálja” – fogalmazott a Biatorbágyi Polgárőrség.

Képünk illusztráció (Fotó: Ripost)

Létszámstop a piacon és házhoz szállítás
Szombathelyen is számos intézkedést vezettek be a piacoknál – tudtuk meg Kéner Balázstól, a település polgármesteri kabinetének kommunikációs vezetőjétől. „Egyszerre csak 100 ember tartózkodhat a szombathelyi piacon, ezt ellenőrzik és be is tartják. Csak az élelmiszerárusok lehetnek nyitva, ők is kizárólag megfelelő védőfelszerelésben árusíthatnak, a bejáratokhoz pedig kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, cseréjük folyamatos.” Hozzátette: péntektől önkéntesek viszik házhoz a piacról megrendelt termékeket a szombathelyi lakosoknak.
„Debrecenben a használtcikk-piacot március 14-én bezárta az önkormányzat, de az élelmiszert árusító piacok, ahogy az élelmiszerboltok is, nyitva vannak” – tájékoztatta a -ot Iván Aurél, Debrecen polgármesteri kabinetének sajtófőnöke.
Miskolcon a Búza téri és a vasgyári piac üzemel, a Zsarnai-piac már nem – tudtuk meg a városvezetéstől, mely többek közt a patikáknál, letéphető-hazavihető formában helyezte el azt a telefonszámot, melyen az idős, rászorulók kérhetnek segítséget a napi étkeztetéstől az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzéséig.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Szakaszosan engedik be a vevőket
Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia polgármester számos intézkedést hozott. „A zsibpiacot bezártuk, ám a városi nagypiacon az árusok nagy részét a fedett szabadtéri piactérben helyeztük el, ahol kézfertőtlenítőket szereltünk fel. Bevezettük a hosszított nyitva tartást, hogy még kevésbé legyen egyszerre nagy tömeg, s ezt szolgálja a belső piaccsarnokban a vásárlók szakaszos beengedése is” – közölte a -tal Takács Valentina, a kecskeméti önkormányzat kommunikációs vezetője. Hozzátette: a cél, hogy ne legyen egyszerre tömeg, az emberek tudják tartani a távolságot. Kértük az árusokat, hogy figyelmeztessék a vásárlókat: ne nyúljanak az áruhoz.

 

10 szabály, hogyan vásároljunk most a piacon
1. Ne fogdossuk össze az árut!
2. Ne éljünk társasági életet, ne trécseljünk hosszasan a kofákkal!
3. Írjuk össze, miket szeretnénk vásárolni és célirányosan haladjunk!
4. Húzzunk gumikesztyűt, a bőrünk ne érintkezzen közvetlenül a pénzzel!
5. Ha lehet, egyedül vásároljunk, ne vigyük magunkkal a családot, gyerekeket!
6. Tartsuk be a legalább egy méteres távolságot az eladókkal és a többi vevővel szemben!
7. Keveset és ne túl hangosan beszéljünk, így csökkenthetjük az esetleges nyálcseppek terjedését!
8. Kerüljük a kézfogást, üdvözlésképpen inkább intsünk!
9. Ne töltsünk túl sok időt a piacon és a szabadban sem!
10. Most kerüljük az alkudozást, ne rugózzunk a grammra pontosan kimért mennyiségen!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?