INSIDER

Elképesztő, mit csinál szabadidejében ez a magyar zenész

Nehezen eldönthető, hogy Sár József entomológusnak, azaz rovarkutatónak a bogarak a munkája és a zene a hobbija, vagy fordítva. Úgy néz ki, mint egy rocker, miközben elismert nemzetközi tudós. Egyik nap őrült dobszólót nyom le, a másik nap élvezettel mesél a tűzhangyákról. A barátai csak bogaras dobosnak hívják.
  • Szerző: zs

Ki gondolta volna a 17 éves fiúról, akit eltanácsoltak a suliból, hogy egykor majd oktatni tér vissza – nem középiskolás fokon? Sár Józsefet azért tanácsolták el, mert megbukott oroszból, nem akart belépni a KISZ-be, az akkori pártállam ifjúsági szervezetébe, hosszú volt a haja és szakadt nadrágot hordott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ki gondolná elsőre, hogy a rocker külső egy bogár szakértőt rejt?

Ma nemzetközileg elismert rovarszakértő, együttműködik a Müncheni Természettudományi Gyűjtemény kutatóival, több alkalommal járt Brazíliában múzeumi és egyetemi felkérésre. Saját tárlata van Drávaszabolcson, ősztől pedig iskolások számára tart előadásokat Tolna megyében. Közben rockbandákban játszik – egyik együttesének, a TRIYO-nak hamarosan megjelenik dupla albuma – és dobolást oktat. A Kővágószőlősön élő 60 éves férfi inkább néz ki ma is rockzenésznek, mint tudósnak.

Sár József nem csak dobolni tud kiválóan, a bogarak szakértője is.

„A nagymamám virágoskertjében szerettem meg a bogarakat, órákig elnéztem őket. Rájöttem, melyik hogyan viselkedik, hogyan érdemes viszonyulni hozzá. Az iskolában is imádtam a biológiát, így amikor eltanácsoltak, a tanárom beajánlott a Pécsi Természettudományi Múzeumba segédpreparátornak. Aztán persze folytattam a tanulást estin”

– mesélte a -nak József.

József büszkén mutatja az apró állatokat.

Sár József azóta nemzetközileg elismert entomológus lett. A barátai gyakran küldenek neki fotókat különböző bogarakról, hogy mondja meg, mi az, és szívesen hallgatják József kalandjait. Párja, Zsuzsanna is hamar megbékélt a munkájával, szívesen elkíséri a férfit előadásaira. Ott József mesél például a brazil kalandjairól, ahol átesett a dengue- és a zika-lázon, összecsípték a tűzhangyák, legjobban mégis a vadállatoktól tartott.

„A saját bőrömön tapasztaltam meg, miért nevezik a tűzhangyákat „nadrágledobós hangyának”. Amikor beleléptem egy tűzhangya fészekbe, én is csak úgy tudtam tőlük megszabadulni, hogy kiugrottam a nadrágomból. Több napig nyomtam az ágyat utána, de felejthetetlen élmény volt!” – emlékezett vissza felvillanyozva a kutató.

Hozzátette: így is nagy szerencséje volt, mert beleléphetett volna a lövedékhangyák fészkébe is, és köztudomású, hogy azoknak a marása a legfájdalmasabb.

Amikor épp nem a bogarakat kutatja, akkor dobol – immár 45 éve.

Elhivatottan dobol három zenekarban is.

„Több zenekarban is játszom. A Stoni Blues Band formációval európai klubokban és fesztiválokon is felléptünk már, bejártuk a kontinenst. A TRIYO-val hamarosan bemutatunk egy duplalemezt, szeptember 21-én tartunk klippremiert. A Kárikittyom Anticeleb Orchestrával a Külügyminisztérium meghívására volt turnénk Brazíliában.”

Zenésztársai imádják hallgatni kalandos történeteit, ők nevezték el bogaras dobosnak. József pedig örül a becenévnek, hiszen mind a bogarak, mind a dobolás a szenvedélye. Arra a kérdésre, melyik a munkája, melyik a hobbija, nem is tud válaszolni.

Egyszerre a hobbija és a munkája is a dobolás, de a bogarak szakértése is.

„Az utóbbi 10-15 évben a zenélés hozott többet a konyhára, de a bogarak miatt gyakran keresnek újságoktól és tévéktől is. A hobbim és a munkám egyben mindkettő” – mondta. – „Szerencsés ember vagyok!”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?