INSIDER

Elképesztő, mire képes ez a magyar lány

Hihetetlen, mire képes ez a 26 éves lány, és nemcsak azért, mert ő tud a legmélyebbre merülni a tengerbe egyetlen levegővétellel a magyarok közül, hanem azért is, ahogyan él és gondolkodik. Amikor kiderült, hogy nem elég a pénze a franciaországi szabadmerülő világbajnokságon való részvételre, honfitársaihoz fordult - és a magyarok összeadták a pénzt, hogy képviselhesse hazáját!
  • Szerző: Ripost

Korok Fatima olyan sportot űz, ami Magyarországon nincs is! Õ a szabadmerülés hazai bajnoka, nem egészen egy évvel azután, hogy egyáltalán elkezdte űzni ezt az extrém sportot. Egyetlen levegővétellel uszony nélkül 58 méter mélyre úszik a tengerben 2 perc 34 másodperc alatt, és ezzel a világranglistán is a 13. helyen áll.

A kötél mentén végzett szabadmerülés során, amikor a sportoló a kezével húzza magát a mélybe, 71 méterre merült versenyen, edzésen volt már 80 méter mélyen is. Öt percig bírja ki a víz alatt, ha nem mozog, amikor úszik vagy kötéllel húzza magát, akkor 3 percig, hiszen sokkal több oxigént használ fel a szervezet.

Előbb tudtam úszni, mint járni. Háromhónapos koromtól vittek ugyanis babaúszásra a szüleim. Később szinkronúszó voltam, 16 éves koromig. - árulta el a %%-nak.

 

Egy bokatörés után változtatott az életén

Azután jött a bulizós korszak és a munka: idegenvezető volt. Három évvel ezelőtt azonban minden megváltozott: egy bokatörés után elhatározta, hogy életmódot vált, felfedezi a világot és önmagát.

"Sok mindent csináltam az elmúlt három évben. Voltam napozási tanácsadó drága spanyol szállodákban, gyerekanimátor a Kanári-szigeteken és gyerekklub szervező Mallorcán. Közben búvárkodni kezdtem, Közép-Amerikában fejeztem be a mesterbúvár tanfolyamot. Ott végeztem el a szabadtüdős merülés alaptanfolyamát is, ami nagyon megtetszett". - meséli.

 

Csak tavaly kezdett el gyakorolni

Kuba, Mexikó és Honduras után visszatért Mallorcára dolgozni. Tavaly októberben kezdte el először gyakorolni a szabadtüdős merülést Dahabban egy egyiptomi oktatóval, már akkor versenyre készült. Két hét alatt annyit fejlődött, mint más 2-3 év alatt. Novemberben állította fel az első magyar rekordot, amit a Blue Hole-nál rendezett nemzetközi versenyen hitelesítettek. Azóta már hat magyar hitelesített rekordja van. Felfigyelt rá a hazai búvárközösség is.

"A célom az, hogy megdöntsem az uszony nélküli szabadtüdős merülés 73 méteres világrekordját. Elhatároztam, hogy indulok a szeptemberi francia világbajnokságon. Nagyon keményen dolgoztam ezért.

A sport teljes életmódváltást is hozott: abbahagytam a dohányzást, 13 hónapja nem ittam alkoholt, egészségesen és józanul élek, tanulok és komolyan edzek, és merek nagyot álmodni.

"– mondja Fatima. 

További részleteket, köztük azt, hogy hogyan segítette hozzá szülőfaluja Fatimát ahhoz, hogy megvalósítsa az álmát, a hétfői %%-ban talál.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így készíts hercegnőburgonyát!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?