INSIDER

Elképesztő maszkdivat – Te hordanád ezeket?

Az elmúlt hónapokban több divattervezőt is megihletett a kötelező maszkhasználat, hódítanak a különféle márkás, színes és egyedi darabok is. Ám úgy tűnik, mindig van új a nap alatt: ezúttal a sci- fi rajongóknak érdemes figyelni!
  • Szerző: Ripost

Jellemzően az úgynevezett „steampunk” stílus hódít most az extrém- divatot kedvelők körében, ami alapvetően a sci-fi egyik korai fajtája, olyan alapműveket lehet ide sorolni, mint az Arany iránytű, a Charlie és a csokigyár, a MadMax, a Van Helsing, vagy az Abraham Lincoln, a vámpírvadász. A műfaj rajongói számára pedig – úgy tűnik – eljött a kánaán: a stílus egyik alap ruhadarabjai eddig is különleges maszkok voltak, ám most ennek még gyakorlati, védekező funkciója is lett. De ne siessünk ennyire előre, ugyanis a híres hacker-csoport, az Anonymus által viselt, ikonikus maszk is szembe jött már velünk a pesti utcán, íme:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A V, mint vérbosszú című filmből szintén ismerős Guy Fawkes maszkot Budapesten is viselik
Fotó: Markovics Gábor

A steampunk egyik kedvenc témája a pestis, így mi sem volt természetesebb, hogy vírus és járvány alapon számtalan darabot készítettek a híres „csőrmaszkból” is.

Fotó: TASS / ddp USA / Profimedia

Egyébként érdekesség, hogy ezek azért készültek el ilyen formában, mert annak idején a doktorok úgy védekeztek a járvány ellen, hogy a maszk „csőrébe” gyógyfüveket tették, és azon keresztül vették a levegőt. A szemeket üveggel védték és az öltözetük is elég speciális volt. Vízálló ponyvából készült, földig érő köpenyt, kesztyűt és széles karimájú kalapot viseltek. Egyébként ehhez hasonlót a bátrabbak már 4000 forintért tudnak rendelni.

Fotó: Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ugyanebben a stílusban készültek a Mad Max filmekből jól ismert arcvédők is, amelyek szintén hódítanak:

Fotó: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

De hasonló alapmű lehet sokaknak a Charlie és a csokigyár főszereplőjének karaktere, Willy Wonka is, aki ikonikus kalapokat, szemüvegeket hordott, de persze ezt a mai, járvány-terhes időkben már egy vagány maszkkal is kiegészítik.

Fotó: Robert Gauthier/Los Angeles Times via Getty Images

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?