Létrehozva: 2021.07.06.

Elképesztő: így buktatják le a korrupt orvosokat a magyar zsaruk

Megvolt az első fogása a márciusban alakult Nemzeti Védelmi Szolgálat keretében létrehozott Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály nevű szervezetnek, melynek célja az, hogy végleg felszámolja a hála-, illetve kenőpénzt az orvosoknál, ápolóknál. Idén januártól jóval szigorúbban, akár börtönbüntetéssel is sújtható az, aki elfogadja, de azokat is szankcionálják, aki adja.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat március elseje óta el­lenőrzi az egészségügyben dolgozókat, hogy végleg leszá­mol­janak a szakmát megszégyenítő hálapénzrendszerrel. Világossá tették azt is, mi a különbség a hálánk jeléül utólag kínált ajándék, pénz, és aközött, ha kenőpénzt ad valaki azért, hogy előnyhöz jusson. De fontos tudni, hogy hálapénzt adni is tilos, maximum 8 ezer forintnyi ajándékkal lehet meglepni a dokikat.

Fotó: Shutterstock

Tőrbe csalják őket

A kenőpénz elfogadása idén már bűncselekmény, és nemcsak az vonható felelősségre, aki elfogadja, hanem az is, aki adja, vagyis a beteg vagy a hozzátartozója is! Az osztályon rendőrök dolgoznak, akik többfajta módszert vetnek be a cél érdekében.

„A bűnfelderítés egyik eszköze a megbízhatósági vizsgálat„ – mondta a Borsnak Váradi Piroska rendőr ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője. „Ez egyben megelőzési eszköz is, ezt a szervezet létezése óta, tíz éve használjuk. Nagyon nehéz volt elfogadtatni a védett állományunk körében, mint most az egészségügy területén. De én jobb szeretem az integritásteszt elnevezést. Ennek során megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet te­rem­tenek. Ilyenkor a vizsgált személyt beteg vagy a beteg hozzátartozója szerepét játssza el kollégánk, úgymond álruhát ölt.”

Fotó: Metropol

Nem viccelnek

Az ezredes azt is elmondta, a teszt célja, hogy kiderüljön, az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. Lapunk megtudta, hogy egy személlyel szemben évente három alkalommal rendelhető el teszt elvégzése. A nyomozók, mint Mátyás király, amikor koldusnak álcázta magát, több eszközt is bevethetnek az igazság bebizonyítására.

„Nekik azért már modernebb eszközeik vannak, mint Mátyás királynak„ – folytatta nevetve Piroska. „Persze szigorúan, ügyészség által is felügyelt keretek közt. Fontos, hogy a teszt során lehet titkos információgyűjtést folytatni, de bírósági engedélyhez kötött eszközt nem lehet bevetni. Gondolok itt a lehallgatásra, a titkos kutatásra, küldemény titkos megismerésére, e-mailek és más informatikai adatok titkos megfigyelésére… Ezzel szemben kép- és hangfelvétel készíthető, de kizárólag a vizsgálat lefolytatására szolgált idő alatt, a beépített kollégánk és a tesztelt személy közötti párbeszédet rögzítheti. Ez később bizonyíték lehet.”

Megbukott sportorvos

Váradi Piroska elmondta: egyértelműen kimutatható megelőző, visszatartó hatása van az ellenőrzéseknek. Kevesebb korrupciós bűncselekményt követnek el. De a közelmúltban két eljárást is lefolytattak bejelentés után.

„Persze nem ülünk fel mindennek, csak alapos körbejárás után megyünk terepre. Ha van létjogosultsága, akkor indul a bűnfelderítés, mint a megbukott vidéki sportorvos esetében. 40 ezer forintért adott 7 élsportolónak versenyengedélyt anélkül, hogy megjelent volna személyesen a rendelőjében. Azt az információt kaptuk, hogy sok vizsgálatot végez rövid idő alatt, válogatott sportolók, olimpikonok alkalmassági, egészségi ál­lapotát volt hivatott vizsgálni. Megbukott a megbízhatósági teszten, vesztegetés bűntett meg­alapozott gyanúja miatt megtettük a feljelentést az illetékes rendőr-főkapitányságon. Ha bebizonyosodik a bűnössége, akár öt évet is kaphat. Egy másik esetben a beépített kolléga által felajánlott pénzt visszautasította az orvos, átment a teszten!„

Eltiltották a nőgyógyászt

2 év börtönbüntetésre ítélték 5 évre felfüggesztve azt a fővárosi nőgyógyászt, aki 2014 és 2017 közt öt páciensétől is hálapénzt követelt. Emellett 3 millió forint pénzbírságot kapott, és 3 évre eltiltották a praktizálástól. A 74 éves férfi nyugdíjba vonulását követően megbízási szerződéssel dolgozott szülész-nőgyógyász szakorvos munkakörben. Fekvőbeteg-ellátásban és műtétekben működött közre, hétvégéken és munkaszüneti napokon jellemzően ügyeletvezetőként tevékenykedett, vezetői feladatokat nem látott el. A betegeket nem magánrendelés keretében, hanem a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátás keretében látta el. A doki a tarifáját 100 ezer forintra tette, követelte a súlyos összeget.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

vg.hu

Korszakváltás a magyar légvédelemben – Jön a NASAMS, megy a KUB

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban