INSIDER

Elképesztő helyen járt két magyar fiatal, a titkosszolgálat is lecsapott

Még sosem járt magyar ember azon a helyen, ahova a két fiatal eljutott, de nekik sem volt egyszerű.
  • Szerző: Ripost

Az orosz űrprogram központjának számító Bajkonur állomáshoz egy több mint 40 kilométeres sivatagi séta után lehet eljutni és két fiatalember volt az első két magyar, akiknek ez sikerült, egy urbex-túra keretében – írja a Szeretlek Magyarország.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Wikipédia

A manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő urbex, vagyis az urban exploration, világszerte elterjedt hobbi, mely köré mára egy egész szubkultúra épült. Lényege, hogy olyan helyekre jussunk el, ahova tilos, vagy nehezen megközelíthető és semmiképpen sem hétköznapi.

„Urbex körökben ez a helyszín nagyon felkapott, világszinten a top 3-ban benne van, ha nem a top 1-ben” - magyarázta a veszélyes út egyik résztvevője, Mentha, akit a Hősök zenei formációjából ismerhetünk, de azt kevesebben tudják, hogy hobbiként imád elhagyatott, különleges építményeket felfedezni szerte a világban.

A párost a kalandos túra után, ahova memóriakártyát sem vihettek magukkal, nyolcórás titkosszolgálati kihallgatás várta, de végül elengedték őket.

Bajkonur a legnagyobb orosz űrközpont. Innen indították az első műholdat 1957. október 4-én (Szputnyik–1), és az első embert (Jurij Gagarin) 1961. április 12-én (Vosztok–1) a világűrbe. A Szovjetunió megszűnése óta Bajkonurt az oroszok Kazahsztántól bérlik. Jelenleg innen indulnak a Nemzetközi Űrállomásra az orosz Progressz és Szojuz űrhajók.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?