INSIDER

Elhalasztották a sziámi ikrek újabb műtétjét a magyar orvosok

A nyárra tervezett koponyacsontpótlást a koronavírus-járványra való tekintettel őszre halasztották a bangladesi szétválasztott sziámi ikerpárnál a magyar orvosok – tudta meg a Ripost.
  • Szerző: Ripost

Legutóbb márciusban jártak Bangladesben, amikor Rabeyán sürgős műtétet végzett a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapata dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével – mondta el a érdeklődésére az alapítvány szóvivője.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar orvosi bravúrral szétválasztott ikrek rehabilitációja folytatódik, online tartják a kapcsolatot. Rabeya önállóan jár, kézen fogva lépcsőzik, önállóan feláll, rajzolgat, festeget, gyurmázik, mindkét kezét használja. Gyakran játszik kórházasdit, szívesen babázik. Szobatiszta lett és önállóan öltözködik.

Nem felejtett el magyarul: a mindennapi élethelyzetekben előforduló kéréseket, felszólításokat kiválóan megérti. Emlékszik a magyar gyermekdalokra is. Felismeri a magyar csapat tagjait, online huncutkodik velük.

Rukaya, aki a szétválasztó műtét után agyvérzésen esett át, lassabban fejlődik, de már rendeződött az izomtónusa, járhat mozgásterápiára. Érdeklődik a külvilág iránt, a hangok forrását követi. A két kislányt szétválasztották, de az erős kapcsolat megmaradt közöttük: Rabeya gyakran odaszalad a testvéréhez, puszilgatja, simogatja.

Bár az orvosi csapat nyárra újabb koponyacsont-helyreállító műtétet tervezett, a koronavírus-járvány miatt csak ősszel tudják végrehajtani a beavatkozást – tudta meg a .

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?