NÍNÓ

Életveszélyes új divat: füstbombával szelfiznek a fiatalok – két nagymágocsi lány majdnem belehalt

Súlyosan megsérült két kislány keze, amikor színes füstgránáttal akartak fotózkodni és az egyikük kezében felrobbant a pirotechnikai eszköz. A Ripost megtalálta az egyik sérült lány nagymamáját, aki elmondta: a robbanás ereje kirepítette az útra a kislányt, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. A füstbombával szelfizés divatja egyre gyorsabban terjed.
  • Szerző: Ripost

Még mindig a kórházban ápolják azt a két gimnazistát, akik advent első vasárnapján Nagymágocson egy füstbombával akartak szelfizni. Az eszköz felrobbant a lányok kezében, súlyos károsodást okozva. Nagymágocson azt beszélik, hogy egy interneten rendelt, tízes csomagolású gránát okozta a bajt. A az egyik kislány, Jázmin nagymamájával beszélt a helyszínen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Keller Mátyás-Ripost A robbanás ereje a járdáról az útra repítette a lányt

 

„Jázmin vasárnap kora délután átment a barátnőjéhez, Johannához„ – meséli Magdi néni. „Összefutottak egy ismerősükkel, egy nyolcadik osztályos fiúval, akinek a nagymamája ugyanabban az utcában lakik, ahol Johannéák. A fiú videókat mutatott nekik és javasolta, hogy fényképezkedjenek, nála van olyan füstbomba. Az unokám először nem is akarta ezt, de a fiú győzködte, hogy biztonságos, próbálják ki.”

Magdi néninek csak hétfőn reggel mondták el, mi történt Jázminnal, de ő megérezte.

„ Felébredtem éjjel, és elővettem az imakönyvem, pedig nem szoktam. A fiam reggel 6-kor jött és akkor mondta el, hogy Jázmin megsérült. Aznap volt a születésnapja, azt mondta, ez a legboldogabb, mert életben maradt a lánya„ – sírja el magát a nagymama.

Fotó:Keller Mátyés

„Jázminék a ház előtt álltak, a járdán, de az unokám kirepült az útra, akkora volt a robbanás. Lehet, hogy ha nincs rajta szemüveg, nagyobb baj történik, mert alatta és fölötte is a kis arcán piros foltok voltak.”

Magdi néni hozzáteszi: a kisunokája nagyon jó tanuló, szófogadó gyerek. Elég baj, hogy megsérült a keze, mert gyorsírást is tanul, az adóhatóságnál szeretne majd dolgozni. Jázminnak három, Johannának négy ujja sérült meg súlyosan. A helyiek nem értik, hogyan került a nyolcadikos fiúhoz egy ekkora teljesítményű pirotechnikai eszköz.

Fotó: Instagram

A helyiek szerint egész héten nem volt iskolában.

A polgármester lapunknak elmondta: a település segítséget nyújt a sérült kislányok családjának, nagyon sajnálják, ami történt. Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt indítottak nyomozást, a lányok maradandó kézsérülést szenvedtek.

Egyre népszerűbbek a színes füstgránáttal készített fotók, az új őrület körülbelül egy éve kezdett el terjedni. Ma már rengeteg ilyen kép van az Instán, a Facebookon, a Youtube-on, még az esküvői fotósok is használnak füstbombákat, sőt füstbombafotó-tanfolyamok is indultak.

Fotó: 123RF

A füstgránátokat több helyről is be lehet szerezni: hivatásos pirotechnikai boltokból, szurkolói üzletekből, de az internetről is. A legális árusítóhelyen vásárolt füstgránátok többnyire biztonságosak, amennyiben azt a használati utasítás szerint alkalmazzák.

Fotó: Shutterstock

A füstgránát a pirotechnikai eszközök között a P1-es, azaz leggyengébb kategóriába tartozik, még zárt térben sem engedélyköteles, ráadásul egész évben engedély nélkül lehet vásárolni és birtokolni. A -nak nyilatkozott egy olyan hazai forgalmazó, akinek pirotechnikai gyártó végzettsége is van. Mint elmondta: kizárt, hogy gyári, engedéllyel árult füstbomba robbant volna fel a lányok kezében.

„Ezek nem képesek robbanni, durranni. Az alapjuk leggyakrabban cukor, az oxidálószer kálium-nitrát, ami pedig a színt adja, az ételfesték„ – mondta a szakember. „A legtöbb Kínában készül, de ami megfelel az Európai Unió szabványának, azon megtalálható a CE felirat. A legolcsóbb „füstölő” a füstlabda, ebből egy hat darabos csomag már 400-500 forintért is beszerezhető.”

A füstlabdákat már 14 éves kor felettiek is használhatják, füstbombát viszont csak 18 éven felüliek használhatnak, ezek ára 1-2 ezer forinttól 20 ezerig terjed. Olyan is van, amelyik egy egész futballpályát képes beteríteni 1 perces működése során. A szakember hangsúlyozta: egy érvényben lévő kormányrendelet értelmében Magyarországon semmilyen pirotechnikai eszközt, így füstbombát sem szabad kézből működtetni.

Kapható dörzsgyújtós füstbomba is, amit úgy kell elképzelni, mint amikor meggyújtunk egy gyufát, vagyis a bomba egyik darabját a másikhoz kell dörzsölni.

„ Ezek a legálisan kapható dolgok a szigorú szabályozás miatt kisebb teljesítményűek, tehát rövidebb ideig füstölnek és kisebb maga a füst„ – mondja a pirotechnikus.

Az interneten azonban külföldről, ismeretlen forrásból lehet rendelni két-háromszor nagyobb teljesítményűt, ami már korántsem biztonságos. Sok fiatal pedig otthon barkácsolt füstgránáttal próbálkozik.

És ezeket olvastad már?