Létrehozva: 2019.05.30.

Eleget tudunk tenni Manfred Weber igényeinek, és nem támogatjuk őt

Az az erõs felhatalmazás, amelyet a Fidesz-KDNP kapott az európai parlamenti választáson, nagy segítséget nyújt az európai politikai vitákban - mondta Gulyás Gergely a 135. kormányinfón.

A Fidesz-KDNP győzelméről szólva kiemelte: annak aránya 3 százalékkal magasabb, mint a tavalyi országgyűlési választáson elért eredményük. A kormánypártok eredményét Európa-rekordnak nevezte, mivel a máltai kormánypárt után ők érték el a legjobb eredményt, az Európai Néppártot (EPP) figyelembe véve pedig a Fidesz a legerősebb párt.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, kötöttnek veszik a választóktól kapott mandátumot, így a nemzetek Európájában gondolkodnak, továbbra is bevándorlásellenes állásponton vannak, és csak olyan európai vezetőket támogatnak, akik szintén így gondolkodnak. Emellett a keresztény kultúra védelmét is a legfontosabb célok között tartják számon – tette hozzá.

Megerősítette a miniszter, hogy sem a néppárti, sem a szocialista csúcsjelöltet, vagyis sem Manfred Webert, sem Frans Timmermanst nem támogatják az Európai Bizottság élére. Weberről azt mondta, megsértette a magyar választókat, amikor arról beszélt, hogy nem igényli a Fidesz-KDNP támogatását.

„Eleget tudunk tenni Manfred Weber igényeinek, és nem támogatjuk őt”

– jegyezte meg.

Timmermansszal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott:

ahogyan a kabinet Magyarországon is mindent megtett azért, hogy Soros György ne alapíthasson kormányt, úgy Európában sem szeretné, hogy ez bekövetkezzen.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára a jelölés joga az állam- és kormányfőket illeti meg, ezt nem lehet korlátozni.

A Miniszterelnökség vezetője a sajtótájékoztatón bejelentette továbbá, hogy a kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének határidő nélküli elhalasztását.
    Indoklásul közölte: noha a kormány szerint az elfogadott jogszabály megfelel az európai sztenderdeknek és a jogállamiság követelményeinek, a közigazgatási bíráskodás bevezetése olyan nemzetközi vita kereszttüzében áll, amely – a kabinet szerint alaptalanul – megkérdőjelezi a bírói függetlenséget. Amíg ezek a viták megnyugtatóan nem zárhatók le, javasolják a rendszer bevezetésének elhalasztását, amelyről csütörtökön indítványt terjesztenek a Ház elé – tudatta. Hozzátette, hogy ennek megfelelően arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne jelöljön a Közigazgatási Felsőbíróság élére.

A tárcavezető az Európai Néppárttal kapcsolatban kifejtette, a Néppárt döntése, hogy milyen irányba indul el a jövőben.

„A kérdés az, hogy merre fordul az Európai Néppárt. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök is arra figyelmeztetett, hogy a Néppártnak nyitva kell hagyni a kaput a jobboldal irányába, a Néppártnak jobbra is nyitnia kell. Az Európai Néppárt 40 mandátumot veszített az előző választáshoz képest, ha ebből nem vonnak le nagy következtetéseket, akkor el fognak jelentéktelenedni.

Mi nem engedünk abból, hogy bevándorlásellenesek vagyunk, hogy a kvóták ellen vagyunk, hogy a nemzetek Európáját képviseljük és hogy a keresztény kultúrát védjük. A Fidesz és a KDNP Magyarországon a mandátumok 60 százalékát megszerezte, miközben a Néppárt az Európai Parlament 25 százalékát teszi ki. Ez megfontolandó, amikor arról van szó, hogy kinek, kitől kellene tanácsot kérnie” – nyomatékosította Gulyás Gergely.

Kérdésre válaszolva közölte: a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárások politikai boszorkányüldözések. „Az Európai Parlamentben annyira gyűlölik a magyar kormányt, hogy politikai boszorkányüldözéseket folytatnak és azért gyűlölik szívből a magyar kabinetet, mert bevándorlásellenes, mert keresztény és mert védi a kereszténységet. Ilyen volt az előző parlament” – emlékeztetett Gulyás Gergely.

Hozzátette, Brüsszel szerint a jogállam minden olyan tagállamban tökéletes, ahol támogatják a bevándorlást, és minden olyan tagállammal baj van, amely bevándorlásellenes. „Ezek a támadások mindig lesznek, jogállami kérdésekben az Európai Parlament nem vehető komolyan” – egyértelműsítette.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

mindmegette.hu

Itt a pontos dátum: ekkor nyitja meg budapesti üzletét a Primark

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

origo.hu

Gáspár Győző rendkívüli hírt jelentett be, erre senki sem számított - videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Mérgező növények a kertben: ezt a kilencet mindenképp kerülje a gyerek!

INSIDER

"Megszakad a szívem" - Ezt mondta az édesapa, akinek patkány harapta meg a kislányát

INSIDER

Érthetetlen tragédia: nem törődtek vízbe esett barátjukkal, megfulladt

INSIDER

Hollywoodi színészekkel forgatott, most a zsidó sorsot viszi színpadra