INSIDER

Elárulták, hogy vannak a budakalászi otthon ételmérgezettjei

Az augusztus elsején ételmérgezés gyanújával kórházba került idősek visszakerültek a budakalászi Napvirág Idősek Otthonába. Az intézmény tájékoztatása szerint valamennyi lakójuk jól van. A laboratóriumi vizsgálatok eddig hat személy esetében mutattak ki olyan kórokozót, amely ételmérgezésért lehet felelős.
  • Szerző: N.E.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hónap elején hárman meghaltak a budakalászi idősek otthonában, amire az intézmény titkolózása miatt csak napok után derült fény. Nyolc idős embert akkor a fővárosi Szent László kórházba, valamint a balassagyarmati és a székesfehérvári kórházba szállítottak ételmérgezés gyanújával. Információk szerint egyikük a kórházban vesztette életét. A betegek azóta visszatértek az otthonba.

Intézményünk valamennyi lakója jól van, a kórházba kerülteket már hazaengedték, újra a Napvirág Otthonban vannak

– írta az intézmény lapunknak. A %% azzal is megkereste az otthont, hogy mi okozhatta a rejtélyes haláleseteket, valamint az idősek rosszullétét, amire azt felelték, pontosan még nem tudják, mert eddig csak részleges eredményeket kaptak.

"A vizsgálatok az egyik fel nem használt, bontatlan és érintetlen alapanyagon baktérium jelenlétét mutatták ki.  A megbetegedések okáról azonban továbbra sem szeretnénk találgatni, várjuk a végleges eredményeket. Elszigetelt esetről van szó, tovább folytatjuk a munkát, hogy megtaláljuk a magyarázatot" – mondták. Hozzátették, hogy mélyen megrendítette a tragédia az otthon dolgozóit és osztoznak a családtagok fájdalmában.

A Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya arról tájékoztatott, hogy a vizsgálatok még teljes körben nem zárultak le, de újabb megbetegedésekről a hatóságnak nincs tudomása.

"Összesen nyolc, betegtől származó székletminta, illetve három kórbonctani anyag megerősítő laboratóriumi vizsgálata történt meg az Országos Közegészségügyi Intézet Mikrobiológiai Laboratóriumában. Az eddigi vizsgálataik alapján 6 személy esetében a minta pozitívnak bizonyult olyan kórokozóra, amely képes ételmérgezést okozni. Az elhunytak boncolása megtörtént, ennek eredménye a későbbiekben várható" – tájékoztatta a %%-ot Pászti András, a Kormányhivatal sajtófőnöke.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?