Létrehozva: 2021.08.12.

Elárulta a háziorvos, mi ösztönözheti a 60 év felettieket az oltásra

A 60 év feletti korosztályból még mindig kevesen jelentkeznek oltásra. Dr. Balázs Mihály háziorvos elárulta lapunknak, szerinte mi segíthet meggyőzni őket a vakcinázás előnyeiről. A szakember arról is beszámolt, jelenleg mik a tapasztalatai a 3. oltással kapcsolatban.

Szerző Ripost

Dr. Balázs Mihály Bágyogszovát-Bodonhely települések háziorvosa saját praxisában 2 ezer beteget lát el. Ezekből a 60 év felettiek száma megközelítőleg 800 lehet. Közülük azonban csak néhányan éltek a koronavírus elleni oltás lehetőségével. A háziorvos lapunknak kifejtette, szerinte mivel lehetne őket motiválni és a 3. oltással kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta velünk.

Dr. Balázs Mihály háziorvos Fotó: Kisalföld/ Kustor Réka

„Nehéz meggyőzni a 60 év felettieket az oltás fontosságáról”

„Jelenleg leginkább azok az emberek jönnek hozzánk oltásra, akik már a 3. vakcinájukat szeretnék megkapni az első kettő után. Közöttük akadnak 60 év felettiek is, de tapasztalatom szerint ezt a korosztályt nehéz meggyőzni az oltás fontosságáról. Még annak ellenére is, hogy nagy kampány hívta fel a figyelmet az oltás előnyeire. Valami oknál fogva mégsem akarják az oltást. Sajnos ezek az emberek most is csendben vannak” – fogalmaz Balázs Mihály.

A háziorvos lapunknak azt is elárulta, pillanatnyilag ők nem oltanak 3. oltást.

„Kivárunk szeptemberig, mivel a páciensek zöme április- májusban kapta meg a második oltást. 4 hónapon lehet, hogy kívül vannak, de 6 hónapon általában belül, tehát nincs semmi olyan tényező, amiért a 3. oltást most sürgetnünk kellene”.

Még csak az adatgyűjtés zajlik a 3. oltásra

Az oltás megszervezése nagy előkészülést igényel. „Be kell szerezni az oltóanyagot, annyit, amennyi ember jelentkezik. Számolni kell azzal is, hogy egy-két ember lemondja. Pillanatnyilag adatokat gyűjtünk, hogy kik azok, akik egy 3. oltást vállalnának. Vezetünk egy listát, jelenleg 15-20 páciens jelezte, hogy szeretne 3. oltást kapni. Mindenkinek azt tudjuk mondani, hogy elképzelhető, hogy nálunk lesz 3. oltás, de lehet, hogy a betegeknek oltópontra kell menniük„.

Bővül az oltópontok száma

„Úgy tudom, az oltópontok is bővülni fognak, a közeli városokban is lesz oltópont. Oltása válogatja, hogy technikailag egyszerűbb-e megoldani az oltást az oltóponton, hiszen ha egy-egy ember egy-egy oltásáról van szó, akkor azt praktikusabb oltóponton beadni. Azt is meg kell gondolni, hogy melyik kezdő oltásra, melyik 3. oltást kapják majd az emberek” – mondja Balázs Mihály.

Ösztönző lehet a személyes találkozás

A háziorvos előtt ismert az a kormányzati elképzelés, miszerint a házi háziorvosoknak kell felkeresni a 60 év felettieket az oltás miatt.

„Tudok erről az elképzelésről. Más megyékben van is erre előrehaladott kezdeményezés„ – mondja a szakember. Hozzáteszi, orvostanhallgatókat fognak mobilizálni erre a feladatra, akik a háziorvosok utasításai alapján fogják a pácienseket motiválni. Ez azonban még nem indult el, mivel még ők is a szabadságukat töltik. „Lehet, hogy ez szerencsés irány lesz. Ha ugyanis a tömegkommunikációra, vagy a mi szavunkra nem is hallgatnak ezek az emberek, más képzett személy érvei talán jobban meggyőzik őket, de a fentieknek egymásra kell épülnie. Ha egy markáns kampány van – aminek jeleit látom -, hogy a 60 év felettiek feltétlenül meg kell, hogy kapják az első és második oltást és én teljesen egyetértek ezzel a kormányzati szándékkal, akkor utána nekünk is könnyebb erre ráerősíteni. Én az első és második oltást nagyságrendileg fontosabbnak tartom a 3. oltásnál, de utóbbi szerepe is lényeges” – hangsúlyozza a háziorvos.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők