INSIDER

Ekkora kártérítést kaphatnak a Ryanair gépen hat órát veszteglő utasok

Újabb hatalmas botrányt okozott az ír fapados, miután kedden hat órát várakoztatta utasait Ferihegyen.
  • Szerző: Ripost

Hat óra alatt megkereshették az utazásuk és szállásuk szinte teljes árát azok az utasok, akik a repülőgép túlsúlya miatt kedden egész délelőtt a Ryanair járatán vesztegeltek. A 261/2004 EK rendelet értelmében ugyanis azoknak az utasoknak, akiknek a gépe legalább 3 órát késett, a repült kilométerek függvényében kártérítés illeti. Az összeg 1500 kilométer alatt 250, 1500 és 3500 kilométer között 400, 3500 kilométer felett 600 euro. Mivel Budapest és Las Palmas légvonalban 3669 kilométer, ezért a legmagasabb, forintra átszámolva 200 ezer forintos bírságra jogosultak az utasok. Igaz, ez nem automatikus, igényelni kell, ebben számos kártérítésre specializálódott cég nyújthat segítséget, némi sikerdíjért cserébe (Az egyik cég úgy is hirdeti magát, hogy akár 190 ezer forintos kártérítés is járhat az utasnak). A körülnézett, hogy a februári időszakban milyen árakon lehet Gran Canarián üdülni: a repülőjegyet és szállást is tartalmazó ajánlatok 233 ezer forinttól indulnak.

Információink szerint felszálláskor mintegy 190 utas tartózkodott az érintett járaton, s ha mindegyik sikerrel nyújt be kártérítési igényt, úgy 38 millió forintot csengethet az ír fapados. Ráadásul ez csak a várható kisebbik büntetés. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és György István területi közigazgatásért felelős államtitkár ugyanis fogyasztóvédelmi vizsgálatra utasította Budapest Főváros Kormányhivatalát annak tisztázása érdekében, hogy az eset kezelése során a Ryanair eleget tett-e jogszabályi kötelezettségeinek.

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta, mivel a korábbi ügyek miatt 50-100 millió forint közti összegre bírságolták a Ryanairt, a fokozatosság elve és miatt 150-200 milliósra kellene lennie a majdani bírságnak. A vizsgálat ugyanis akár egy hónapot is igénybe vehet.

És ezeket olvastad már?