INSIDER

Ekkor érkeznek az oltáskártyák

Aki megkapta az oltást, annak automatikusan kipostázzák az oltáskártyát. Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védettséget igazoló kártyáról szóló rendelet.
  • Szerző: Ripost

Március 1-jétől kezdik el postázni az oltáskártyákat. A plasztikkártya ingyenes és nem kell igényelni. Aki megkapta az oltást, annak automatikusan kipostázzák – írta meg a Metropol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Székesfehérvár, 2021. február 7.
Atalai Zsuzsanna háziorvos beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot egy idõs férfinak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 7-én. A védõoltásra regisztrált legidõsebbek közül február 4. és 7. között minden háziorvosi praxisból hat idõs embert kórházi oltóponton oltanak be a Pfizer-BioNTech vakcinájából készült oltóanyaggal, 1080 háziorvos pedig maga is beolthat 10-10 regisztrált idõs embert az amerikai Moderna cég oltóanyagával.
MTI/Vasvári Tamás

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védettséget igazoló kártyáról szóló rendelet. Az okmány csak személyivel vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Érvényessége a felgyógyulást követő hat hónapig tart. Ha valaki elveszíti, a pótlása háromezer forintba kerül.

Ezeket tartalmazza az oltáskártya

Az oltást kapott nevén kívül szerepel rajta az útlevél vagy a személyi igazolvány száma, a védettségi igazolvány sorszáma, az oltottság tényének igazolása, az oltás ideje, védőoltás típusa, a fertőzésből történő felgyógyulás igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátuma.

Lesz védőoltás-applikáció is

Az oltáskártyán kívül lesz egy mobilos applikáció is, ami igazolja, ha valakit már beoltottak a koronavírus ellen. Az applikáció az érintett azonosítását követően az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből szerzett adatok alapján igazolja az oltást. Az app tartalmazza majd a nevet, szerepel rajta a TAJ-szám, az oltás ideje, a védőoltás típusa, a fertőzéssel szembeni védettség ténye vagy annak hiánya.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?