Létrehozva: 2018.07.18.

Éjfélkor lövöldözik a faluban a vadász, rettegnek a lakók

Éjjelente fegyverdörrenések riasztják fel a Duna-kanyarban fekvõ község, Dömös lakóit. A lövések vadászpuskából származnak. Kiderült: egy vadász lövöldözik. A férfi egy helyi asszonyra is ráfogta a fegyvert. A Ripost-nak Márton András, a helyi Madárpark és Vadmadár-mentõközpont vezetõje számol be arról, hogy felesége farkasszemet nézett egy puskacsõvel...

„Éjjel negyed 12 lehetett, amikor észleltük a hatalmas dörrenéseket. Az utca túloldala, a temető irányából jött a hang, nagyon megijedtünk. Amikor felhívtam a rendőrséget, közölték, hogy éppen belterületi vadászat folyik, ami minden estére be van jelentve" – kezdte Márton András. „Ez azért probléma, mert Dömös egy elég kedvelt kirándulóhely, és azokon a területeken, ahol a vadászat folyik, sok turistacsoport is megfordul. Ám ezután lepődtünk csak meg igazán! Éjjel fél 12 körül a madárpark gólyakameráján keresztül láttuk, hogy a szemben lakó szomszéd sétál haza a fegyverrel, kezében egy madzaggal, amin egy nagyobb vaddisznót vonszol az udvarba.”

„Mi éppen ilyen állatokat mentünk, ráadásul nálunk is vannak hasonló korú vaddisznók rögtön rohantunk megnézni őket, reménykedtünk, hogy nem közülük ölte meg az egyiket. Szerencsénkre nem őket bántotta. De Jutka annyira felhúzta magát – hiszen az állat orrában volt egy kampó, amivel a földön rángatva húzta be a kertjébe az állatot –, hogy kiment a kapuhoz és szóvá tette a szomszédnak. Azt mondta neki, mindenkire a frászt hozza, hogy a lakóházak között lövöldözik és indulatosan megjegyezte, reméli nem halnak éhen, ha már kilőtt egy ilyen szép állatot… Ekkor a szomszéd férfi megfogta a fegyverét, és az arra szerelt lámpával „rávillantott” Jutkára.

Egyértelmű, hogy fenyegetésnek szánta, hiszen a másik kezében ott volt a zseblámpa, amit használhatott volna! A nejem és én nagyon megijedtünk és ezt a kiérkező rendőröknek el is panaszoltuk. Félünk, hogy legközelebb a ravaszra is ráteszi az ujját a szomszéd és kárt tesz valamelyikünkben!  A felesége korábban már átjött hozzánk, hogy bocsánatot kérjen a régebbi ügyek miatt, és azt mondta: „Nézzék el a férjem viselkedését, a betegsége miatt időnként kiszámíthatatlan a viselkedése.”

 

Így látja a másik fél
A %Ripost% megkereste az érintett vadászt is, aki nem nyilatkozott, de a felesége, Ilona elmondta a véleményét, szerinte csupán egy szomszéd viszályról van szó.

„Korábban is voltak kisebb viták, de a mostani óta alig alszunk az idegtől… Éppen filmet néztem, amikor a férjem hazajött, és mondta, hogy már megint a mi kertünkre van irányítva Andrásék kamerája, és minket figyelnek vele." Majd hozzátette: „De jól belevilágítottam a reflektorral!” Nem sokra rá megérkezett a rendőrség, és már az volt a vád a férjem irányába, hogy a Jutkára fogta a fegyvert… Köpni-nyelni nem tudtam, hiszen a férjem senkit sem bántana! Legalább 30 éve van vadászengedélye, amivel a faluban is vadászhat. A rendőrségtől van belterületre hivatalos vadászkönyve is, amit én kezelek. Beleírjuk, hogy mikor ment ki, mikor jött meg, lőtt-e vagy sem… Régóta jár ki, ám a fegyver valóban nem volt a tokban, hiszen sétált az udvarba hátra, hogy eltegye – mondja Majerné Ilona, aki szerint éppen az állatmentőkkel van állandóan bajuk a szomszédoknak…



Tilos emberre fogni a vadászpuskát!
Belterületen is lehet lőni vadászfegyverrel, de szigorúan csak engedéllyel, meghatározott célokra. Erre például tavaly, a vaddisznóinvázió idején volt is példa, amikor Óbudán vadászok ritkították a vaddisznókat, így puskalövésektől visszhangoztak a panelsorok… „Belterületen a kárt okozó vad elejtésére a rendőrhatóság ad ki engedélyt. Minden esetben kivizsgálják és ellenőrzik, hogy mely vadakról van szó és csak is akkor kapja meg a kilövési engedélyt az illető, ha arra megfelelőnek ítélik meg a vadászt. A meglőtt, elhullott állat a legközelebbi vadászatra jogosult társaság tulajdonába kerül, tehát attól függetlenül, hogy ő lőtte le, a vadász nem viheti el. Kivéve akkor, ha úgy egyeztek meg, akkor viszont el is fogyaszthatja” – nyilatkozta Sári Ferenc vadászmester. Hozzátette: „Ha a vadász a hátán viszi a lakott területen a fegyvert, az teljesen szabályos, hiszen abba a zónába esik a vadászati engedélye, ahol lakik. De az, hogy ráfogja valaki másra a fegyvert, az minden esetben szabálytalan, amit a hatóságnak mindenképpen ki kell vizsgálnia” – közölte.

 

Mit mond a kormányrendelet?

A kormányrendelet szerint kárt okozó vadat belterületen is ki lehet lőni, de a kérelemnek tartalmaznia kell „az elejtés pontos helyét, idejét, a biztonsági intézkedéseket, a lakosság tájékoztatásának módját.” Tehát éjfélkor lövöldözni belterületen, minimum kérdéses…
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

magyarnemzet.hu

Rossi: Ritkán veszítem el a türelmem, de most kijöttem a sodromból

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"