INSIDER

Egyre többen akarják beoltatni magukat

Miközben már kétféle, koronavírus elleni vakcina is elérhető hazánkban, a legfrissebb felmérés szerint Magyarországon többen akarják beoltatni magukat a koronavírus ellen, mint ahányan nem. Már egymillió feletti azoknak a száma, akik a megelőzés hatékony eszközét választották és regisztráltak a vakcinára.
  • Szerző: Ripost

Mindössze három hét alatt tíz százalékkal nőtt azoknak a száma, akik tervezik vagy már be is oltatták magukat a koronavírus elleni vakcinával Magyarországonderüli ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. Míg a 2020-ban, az 51. héten a megkérdezettek 35 százaléka szeretett volna kapni a koronavírus elleni oltásból, ez a szám 2021-re 45 százalékra nőtt, meghaladva azok arányát (44 százalék), akik nem kérnek az oltásból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Háromból két nyugdíjas kér oltást

Jelentősen nőtt az oltási hajlandóság az 50, illetve a 60 év fölöttiek, vagyis a koronavírus kockázatainak leginkább kitettek körében is, egyértelműen az idősebbek lettek oltáspártibbak – tájékoztat a Nézőpont Intézet. A legidősebb korcsoportba tartozók között 66 százalék nyilatkozott úgy, hogy beadatná a vakcinát.

Szolnok, 2021. január 10. – Veres Istvánné megkapja a Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védõoltást a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének Vízpart körúti idõsotthonában Szolnokon 2021. január 10-én.
MTI/Mészáros János

Mindez azt jelenti, hogy három nyugdíjas közül ketten élnének az önkéntes és ingyenes oltással.

Egy hónap alatt egymillióan regisztráltak

Egyre többen élnek a lehetőséggel és regisztrálnak a vakcinainfo.gov.hu internetes honlapon a kormány által biztosított ingyenes és önkéntes Covid-elleni védőoltásra. A honlap december 7-én indult, két nap alatt százezren, egy hónap alatt pedig 632 ezren jelentkeztek a világjárvány kórokozója elleni oltásra.

Fotó: Ripost

Ehhez hozzájön még 391 ezer nyugdíjas, aki kitöltve, postán küldte vissza a dr. Müller Cecília leveléhez csatolt regisztrációs űrlapot.

Európában is nőtt az oltási kedv

A Nature Medicine nemrég készített felmérést arról, mekkora az oltási hajlandóság Nyugat-Európában. Több, mint 13 ezren vettek részt a kutatásban, melyből kiderült: a legtöbben Spanyolországban oltatnának, a lakosok 74%-a – méghozzá 8%-kal többen, mint amennyien nyáron gondolták így. Őket a britek követik, itt a lakosok 71%-a oltatja be magát, az olaszoknak pedig 70%-a, itt egyébként 2%-kal többen oltatnának, mint nyáron. A németeknél ez az arány 68%, itt nyáron a lakosság 66%-a oltatott volna, Franciaországban pedig 59% –nyáron ennél 5%-kal kevesebben vették volna fel az oltást. Egész Európát tekintve az oltási hajlandóság a felmérés szerint 58%-os, ami nagyjából megegyezik az Európai Unió vezetése által kitűzött céllal: 450 millió ember beoltásával.

 

Ezért oltat a többség

A arról kérdezte az embereket, kérnek-e a védőoltásból.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?