INSIDER

Egyre több a tüdőgyulladásos gyerek – ez lehet az ok a szakember szerint

A közelmúltban megnőtt a kórházi ápolásra szoruló, nem koronavírussal fertőzött tüdőgyulladásos gyermekek száma. A szakemberek szerint az idén sokkal durvábbak a légúti megbetegedések és egyéb vírusos fertőzések, mint a járvány előtti időkben.
 • Szerző: Ripost

Nagyon megugrott hazánkban a kórházban kezelt kisgyermekek száma. Bár ezeket a kicsiket nem a koronavírus fertőzte meg, de rengeteg tüdőgyulladásos esetről számolnak be a szülők a közösségi oldalakon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Baranyai Attila (Hírnyolc/City Magazin)

Nem készült fel az immunrendszerük

Kriszta 4 éves kisfia nemrég került kórházba tüdőgyulladással. A csöppség az óvodában kaphatta el a betegséget. A tünetek köhögéssel indultak, majd egyre intenzívebbek lettek, majd mikor már a láz is jelentkezett, az édesanya kórházba vitte gyermekét, akit bent tartottak. Az orvosok azzal magyarázták a tüdőgyulladást, hogy a kisfiú immunrendszere nem készült fel az ilyen betegségek legyűrésére, mert a tavalyi évet – a többi gyerekhez hasonlóan – ő is otthon töltötte. A 45 éves nő kisfia azóta jobban van, és hazaengedték a kórházból.

Több a tüdőgyulladásos gyerek, mint a járvány előtt

A Metropol Dr. Bense Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvost kérdezte a megnövekedett számú tüdőgyulladásos esetek okáról.

„Az átmeneti őszi idő vírusban és baktériumokban gazdag, ezek a pluszos hőmérsékletek sokkal jobban kedveznek a kórokozók szaporodásának” – nyilatkozta a lapnak a főorvos. „Másrészt előfordulhat, hogy ha valaki hosszabb időn keresztül volt otthon 'steril' környezetben, és hirtelen újra bekerül a közösségbe, akkor az elején fogékonyabb lehet a különböző vírusokkal, baktériumokkal szemben” – mondta a gyermekgyógyász, aki praxisa során szintén tapasztalta, hogy több kisgyermek kerül kórházba tüdőgyulladás miatt, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban.

Ha odafigyelünk, könnyedén megelőzhető a baj

„Az első számú és legfontosabb megelőzés, hogy közösségbe csak teljesen egészséges gyerek menjen” – nyomatékosította dr. Bense Tamás.

„Ha valaki köhög, vagy van egy erősebb náthája, inkább maradjon otthon” – hívta fel a figyelmet az orvos. Továbbá hozzátette, hogy a helyes, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás és a vitaminok rendszeres fogyasztása is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy erősebb legyen a gyerekek immunrendszere.

Súlyosabbnak tűnnek az idei légúti megbetegedések

Az elmúlt hónapban nagymértékben nőttek a légúti megbetegedések, főleg a közösségbe járó gyerekeknél. A betegeknél sokkal kínzóbb a köhögés és sokkal elhúzódóbb is, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban osztotta meg a Metropollal praxisa tapasztalatait dr. Bense Tamás.

A gyermekgyógyász szerint durvábbak a különböző légúti megbetegedések tünetei, és elesettebbekké is válnak a betegek. A tünetek között szerepel az igen intenzív köhögés, köhögési roham, nátha, orrdugulás. Ritkán a hőemelkedés is, de a betegség jellegzetesen láz nélkül zajlik. Olykor előfordul hányás és hasmenés is. A vizsgálatok általában vírusfertőzésre utaló eredményt hoztak.

„A köhögés gyakran elhúzódik, akár két-három hétig is fennállhat. Oda-vissza fertőzik egymást a családtagok, de főként a gyerekek a felnőtteket. Az esetenként elvégzett koronavírusteszteknek többségében negatív eredménye lett” – mondta a gyermekgyógyász.

A tüdőgyulladás tünetei

A bakteriális tüdőgyulladás tünetei általában hirtelen, rövid idő alatt alakulnak ki.

A leggyakoribb tünetek a következők:

 • köhögés
 • láz
 • szapora és/vagy nehezített légzés
 • mellkasi fájdalom

Előfordulhat még bágyadtság, aluszékonyság vagy étvágycsökkenés.

A következő esetekben indokolt a kórházi kezelés:

 • 6 hónapos kor alatt
 • súlyos légzőszervi tünetek esetén (szapora légzés, légzési segédizmok használata)
 • elégtelen folyadék- és/vagy táplálékbevitelnél
 • a tüdőn kívül egyéb szerv érintettségénél
 • megelőzően sikertelen antibiotikus kezelés után
 • rövid időn belül ismétlődő folyamatnál

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?