Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2019.09.15.

Egyre szaporodnak a vadbalesetek, magyar találmány védhet a bajtól

Egy magyar eszköz segíthet kivédeni az ilyenkor gyakoribbá váló vadbaleseteket. A kocsi elejére ragasztható berendezést a menetszél szólaltatja meg, így tartva távol az állatokat. A szabályok betartásával, vadriasztókkal és praktikákkal is távol tarthatjuk az állatokat a kocsinktól.

Alig félórán belül két vadbaleset is történt a magyar utakon szerda este. Az egyik a 442-es úton Tiszaföldvár és Martfű között, ahol egy őzet ütött el egy autós, melynek teljes útzár lett a vége. A másik baleset a Veszprém megyei 8-as főúton történt.

„Este fél 10-kor történt egy vadgázolás, vaddisznót ütött el egy Várpalotáról Veszprém irányába haladó autós. Az autó két utasa nem sérült, ám a vadállat elpusztult a baleset során” – tudtuk meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől, Kucsera Katalin főhadnagytól.

Fotó: 123RF

 

Jobban kell figyelni az útra

Noha az ilyen vadbalesetek közül vannak kivédhetetlenek, a legtöbb megelőzhető lenne. Ehhez azonban nagyobb figyelem kéne és mindig be kéne tartani a szabályokat. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2018-ban 4068 olyan baleset volt, ahol vadat gázoltak. A legtöbb tragédia hátterében pedig az áll, hogy a sofőrök a kormány elrántásával próbálják elkerülni a csattanást, ami sokszor többet árt, mint használ.

A zalaegerszegi Alsóerdei úton történt ez a baleset még 2013-ben. A mentőautó vezetője súlyos koponyasérülést szenvedett, a mentőautó nem szállított beteget.
Fotó: MTI

„Síkvidéken a nyulakra és őzekre, míg a dombosabb, hegyvidékes helyeken szarvasokra és vaddisznókra is fel kell készülni, főleg az esti órákban. Sajnos pillanatok alatt a kocsi elé ugorhat egy vad, de például a szemek csillogásából sokszor idejében észrevehetők az állatok. Ha elénk ugrik, vagy átszalad, akkor egyből lépjünk a fékre, de a kormányt ne rántsuk el, mert azzal csak tetézzük a bajt” – hívta fel a figyelmet Sukerek János, a Dunakanyar Kittenberger Kálmán Vadásztársaság elnöke. – „Fő, hogy az út mindkét oldalát és széleit is éberen figyeljük.”

Egész ősszel számítsunk vadakra!

Erdős területen átautózva, vagy szántóföldek mellett haladva is találkozhatunk vadakkal, hiszen egészen ősz végéig egymást érik a párzási időszakok.

„Bár az őzek párzása hamarosan lecseng, azért továbbra is figyeljünk vezetés közben. Bár inkább az erdő csendesebb területein, de a szarvasbőgés most kezdődik, októberben és novemberben pedig a vaddisznók is társat keresnek, jóval aktívabbak lesznek” – említette a vadásztársaság elnöke.

Ezt a szarvast is egy autós ütötte el.
Fotó: MTI

Eszközökkel és praktikákkal is készülhetünk

Az első és legfontosabb, hogy mindig tartsuk be a KRESZ szabályait, a sebességhatárt ne lépjük át! Továbbá, ha vadra figyelmeztető táblát is kihelyeztek az út mentén, akkor még inkább legyünk résen, bármikor átszaladhat az úton egy állat, hiszen azok csak az autó fényét látják, azt nem képesek felmérni, hogy milyen gyorsan közeledik. Egyre terjedő házipraktika, hogy erdős területen haladva a duda alkalmankénti használata elriaszthatja a vadakat, bár ennek hatékonyságát még nem bizonyította senki. Ugyanakkor vásárolhatunk olyan autós kiegészítőket is, amelyeket direkt a vadak elijesztésére fejlesztettek ki.

Egy korábbi balesetben teljesen összeroncsolódott ez az autó, amikor egy vaddal ütközött.
Fotó: MTI

A pár ezer forintos eszköztől, a Közlekedéstudományi Intézet által is bevizsgált, valóban működő eszközig válogathatunk. Utóbbit, a Siren7 nevű eszközt maga Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is ajánlja.

„Az eszközt a menetszél szólaltatja meg, 70 kilométer/órás sebesség felett 120 decibeles hang kibocsájtására képes és 300 méteres távolságig hallani a kocsi előtt. Ugyanakkor az utastérben lényegében nem hallani belőle semmit. Lakott területen belül pedig a sebességkorlátozást betartva csökken a hangja, így a kutyákat sem zavarja össze a házak kertjében és az utcákon” – tudtuk meg a Siren7-et forgalmazó cég munkatársától.

 

Lakott területen is összefuthatunk vadakkal

Idén egyre több olyan esetet hallani, hogy vaddisznóval, őzekkel és rókákkal lehetett találkozni lakott területeken. Ennek oka, hogy a vadak egyre kisebb területre szorulnak vissza, ráadásul sokszor a táplálék szerzése hajtja őket, hogy a településekre bemerészkedjenek. Ez sokszor veszélyes is lehet. Legutóbb június végén egy vadkan támadott meg egy kutyájával futót Kismaros-Börzsönyligeten, pár nappal előtte pedig egy rókát láttak Budapesten, a XVIII. kerületi Iharos Sándor utcában.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Soha nem volt még ilyen közel a III. világháború, mint most

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

hirtv.hu

Reuters: Oroszországgal való viszonya miatt a NATO figyelmeztette Magyarországot

life.hu

Három dolog, amit egy elegáns nő semmilyen körülmények között nem visel

magyarnemzet.hu

Kiderültek a részletek Magyar Péter és Varga Judit veszekedéséről, ez van a rendőri jelentésben

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ez volt a Legyen Ön is milliomos legnehezebb kérdése, alig tudja rá valaki a választ

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Megsúgták az égiek, 3 csillagjegy végre készen áll egy kapcsolatra!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú