INSIDER

Ébren volt a beteg a szegedi agyműtét alatt, utána elaludt

Mint arról a Ripost beszámolt: Kelet-Közép Európában először, a világon ötödikként végeztek el egy szuperműtétet a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikáján gy Parkinson-kóros betegnek. Most azt is elmondták lapunknak, miért is volt forradalmi ez a műtét.
  • Szerző: Ripost

A Parkinson-kór előrehaladott stádiumának kezelésére szolgáló mélyagyi stimuláció már 20 éve elérhető Magyarországon is, de a tegnapi eljárással lehetővé vált, hogy az agyi elektromos aktivitást egyidejűleg észleljék és rögzítsék az orvosok, ennek alapján pedig személyre szabottan, a legoptimálisabb módon kezeljék a beteget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A mélyagyi stimuláció egy olyan idegsebészeti beavatkozás, melynek során egy vékony szigetelt kábelt, elektródot ültetnek mélyen fekvő agyi területekre. Az elektród vékony kábellel kapcsolódik a mellkas bőre alá ültetett ritmusszabályozóhoz, a pacemakerhez. Ez a készülék elektromos impulzusokat küld a mozgást szabályozó agyi központokhoz, és ezek stimulációja enyhíti a beteg tüneteit.

Mint a is beszámolt róla, a beültetett új eszköz világszerte csupán január 16. óta érhető el, a magyar beteg a világon ötödikként kaphatta meg. Az eszköz újdonsága, hogy segítségével az orvosok valós időben juthatnak adatokhoz az agy aktuális működéséről, annak változásáról, és így következtetéseket vonhatnak le a kezelés hatékonyságát illetően. Erre korábban nem volt lehetőség.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

„Reményeink szerint az így nyert adatok forradalmasítják a mélyagyi stimulációs eszközöket, azok programozását, és ezáltal a betegek részére személyre szabott kezelést fognak tudni biztosítani„ – tájékoztatta a -ot a Szegedi Tudományegyetem.
A beteg egy idős férfi, aki hétfőn feküdt be a klinikára. A többórás műtét közben végig ébren volt, utána viszont hamar elaludt.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

„A nap másik újdonsága az volt, hogy az októberben átadott hibrid műtőben először végeztek mélyagyi stimulációs műtétet olyan rendszerrel és CT-képalkotással, amely lényegesen lerövidíti a műtét időtartamát, és a beavatkozás az ébren lévő beteg számára is könnyebben elviselhető” – tették hozzá.

Csökkenthető a gyógyszeradag

A Parkinson-kór legismertebb tüneteit enyhíti a mélyagyi stimulációs eszköz: a túlmozgások kevesebb ideig tartanak és kevésbé zavarók, a gyógyszerek dózisa csökkenthető, a fájdalom is csökken, javul az életminőség. A műtét után három-hat hónap szükséges az optimális terápia beállításához. A Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján a világon az elsők között kezdték alkalmazni a terápiát 2011 elején epilepsziára.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?