INSIDER

Durván büntetik a mobilozó autóst a szomszéd országban

Módosították a KRESZ-t, s már az első nap rengeteg embert megbüntettek Romániában, mert vezetés közben is mobilozott. A PRO tévé beszámolója szerint a közlekedési rendőrök Bukarestben 35 sofőrt bírságoltak meg az első nap, október 12-e délutánig, akik összesen 30 ezer lejnyi (1 millió 645 ezer forint) büntetést kaptak.
  • Szerző: Ripost

Megérzi a büntetést az a sofőr, aki mobilozik. Még akkor is, ha annak, aki 15 napon belül fizet, a bírság felét elengedik, azon túl viszont a teljes összeget bevasalják a szabálytalankodón Romániában.

Egy kutatás szerint a romániai sofőrök 40 százaléka mobilirodának használja az autót, üzleti megbeszéléseket folytat vezetés közben. Egy internetes felmérés szerint tízből hét sofőr beismerte, hogy szokott telefonálni, miközben vezet, nézi az e-mailjeit és a közösségi oldalakat. Mint arról a beszámolt, ezért szigorították a büntetéseket, a kormányrendelet szombaton lépett életbe. Ez a summás pénzbírságon (870-1160 lej, azaz 60-80 ezer forint) kívül négy büntetőponttal is sújtja a szabálytalankodót, sőt akár 30 napra is bevonhatják a telefonáló jogosítványát.

Ceglédbercel, 2018. május 22.
Ütközésben összetört kisbusz Ceglédbercel közelében, a 4-es fõút 59-es kilométerénél 2018. május 22-én. A román rendszámú kisbusz egy homokot szállító teherautóval ütközött össze, a benne ülõ kilenc ember, hét férfi és két nõ meghalt a balesetben. A teherautó sofõrje megsérült.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Mint emlékezetes, Magyarországon is történtek balesetek amiatt, hogy román sofőrök mobiloztak vezetés közben. Az egyik legsúlyosabb ilyen tragédia 2018 májusában Ceglédbercelinél történt, ahol kilenc ember vesztette életét.