INSIDER

Durván büntetik a mobilozó autóst a szomszéd országban

Módosították a KRESZ-t, s már az első nap rengeteg embert megbüntettek Romániában, mert vezetés közben is mobilozott. A PRO tévé beszámolója szerint a közlekedési rendőrök Bukarestben 35 sofőrt bírságoltak meg az első nap, október 12-e délutánig, akik összesen 30 ezer lejnyi (1 millió 645 ezer forint) büntetést kaptak.
  • Szerző: Ripost

Megérzi a büntetést az a sofőr, aki mobilozik. Még akkor is, ha annak, aki 15 napon belül fizet, a bírság felét elengedik, azon túl viszont a teljes összeget bevasalják a szabálytalankodón Romániában.

Egy kutatás szerint a romániai sofőrök 40 százaléka mobilirodának használja az autót, üzleti megbeszéléseket folytat vezetés közben. Egy internetes felmérés szerint tízből hét sofőr beismerte, hogy szokott telefonálni, miközben vezet, nézi az e-mailjeit és a közösségi oldalakat. Mint arról a beszámolt, ezért szigorították a büntetéseket, a kormányrendelet szombaton lépett életbe. Ez a summás pénzbírságon (870-1160 lej, azaz 60-80 ezer forint) kívül négy büntetőponttal is sújtja a szabálytalankodót, sőt akár 30 napra is bevonhatják a telefonáló jogosítványát.

Ceglédbercel, 2018. május 22.
Ütközésben összetört kisbusz Ceglédbercel közelében, a 4-es fõút 59-es kilométerénél 2018. május 22-én. A román rendszámú kisbusz egy homokot szállító teherautóval ütközött össze, a benne ülõ kilenc ember, hét férfi és két nõ meghalt a balesetben. A teherautó sofõrje megsérült.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Mint emlékezetes, Magyarországon is történtek balesetek amiatt, hogy román sofőrök mobiloztak vezetés közben. Az egyik legsúlyosabb ilyen tragédia 2018 májusában Ceglédbercelinél történt, ahol kilenc ember vesztette életét.

És ezeket olvastad már?