INSIDER

Durva, mit kell csinálniuk az artistáknak a koronavírus miatt

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója, ifj. Richter József töretlenül próbál lelket önteni a porondon dolgozókba, artistákba, bohócokba, zsonglőrökbe, akik a koronavírus idején alkalmi munkákkal keresik a kenyerüket.
  • Szerző: Ripost

Az artisták védőháló nélkül is talpra esnek, a Magyar Nemzeti Cirkusz dolgozói a koronavírus-járvány alatt sem tétlen­kednek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ifj. Richter József a Borsnak elmondta: bár az elmúlt egy évben igencsak hullámzó a lelkiállapota, mégis próbál mindvégig derűlátó és pozitív maradni, hisz pontosan tudja, hogy az embereknek mekkora szükségük van az előadóművészekre.

„Szórakozás nélkül nem érdemes élni! Ez a koronavírus-járvány alatt is kiderült, hisz pontosan tudom, hogy az emberek mennyire ki vannak éhezve a kikapcsolódásra„ – kezdte a Borsnak a 28 éves cirkuszigazgató, aki minden kollégájába próbál lelket önteni, ám a járvány mindannyiuk dolgát nagyon megnehezíti.

„Hullám­zóak a nap­jaink, van, amikor kisebb depresszióba esünk, máskor pedig minden erőnket összeszedve igyekszünk pozitívak és türelmesek lenni. Senki sem gondolta, hogy ilyen sokáig el fog húzódni a világjárvány okozta munkanélküliség, éppen ezért az első hónapokban még kivártunk, mostanra azonban már sokan más munka után néztek. Az egyik mexikói artistánk például ételfutárnak állt, míg mások építkezésre mentek segédkezni. Én magam egyelőre állástalan cirkuszigazgató vagyok, de én is egyre többet gondolkozom azon, hogy mihez kezdjek magammal. Korábban versenyszerűen teniszeztem, úgyhogy oktatóként esetleg el tudnék helyezkedni, de a szigorítások miatt most a sportegyesületek, pályák is bezártak…” – taglalta József, aki azonban nemcsak a cirkuszban dolgozó kollégáiért, az artisták és bohócok, idomárok miatt aggódik, hanem az állatokért is felelősséggel tartozik.

„Az állatok most a téli szálláshelyükön vannak. Nekik is na­gyon hiányzik a fellépés, az emberek közelsége, a mindennapi munka, de természetesen őket a vírus idején sem hanyagoljuk. Napi szinten foglalkozunk velük, átmozgatjuk őket és gondoskodunk róluk. Ők semmiben nem szenvednek hiányt, igaz, nagyon sokba kerül az etetésük. Már fél éve semmilyen bevételünk nincs, pedig a fenntartásuk nem kevés pénzbe kerül.„

artisták

Ifj. Richter József bízik benne, hogy hamarosan újrakezdhetik, ám a világjárvány miatt több beosztottja más munka után nézett

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?