INSIDER

Durva, mik vannak a magyar szarvasok gyomrában

Óriási vihart kavart a nemzetközi sajtóban a hír, hogy 7 kiló műanyag zacskót és más hulladékot találtak egy elhullott szarvas gyomrában Thaiföldön. Sajnos a magyar vadak is rendszeresen esznek műanyagot, mivel az erdőinket is elborítja a kidobott szemét…
  • Szerző: Ripost

Felháborodott az egész világ, amikor thaiföldi nemzeti parkban felboncoltak egy elhullott szarvast, aminek a halálát a gyomrában
talált 7 kiló műanyag okozta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávészacskók, szemeteszsákok voltak a gyomrában

Ezek között voltak levesporok zacskói, kávézacskók, szemeteszsákok, de volt az állat gyomrában törölköző, és megdöbbentő módon még egy alsónemű is.

Fotó: Barcsi Erdészet

„A szarvas elpusztulása mutatja, hogy komolyan kell venni a problémát, és csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok mennyiségét a világban” – mondta a nemzeti park igazgatója, aki a természetbarát termékek használatát sürgeti.

A zöldhulladékkal a csomagolóanyagot is megeszik

„Sajnos a magyar dámszarvasok is esznek akaratukon kívül műanyagot” – mondta el lapunknak a Budakeszi Vadaspark szóvivője, Zachán Viktor. – „Ha lakóterület környékén élnek, akkor hozzáférnek a háztartásból származó szeméthez, amiben növényi hulladékot keresnek maguknak. De a szarvas, mint sok más állat, megeszi a műanyagot is a mellette lévő ehető élelemmel. A műanyag a bélrendszerébe bekerülve elakad, nem tudja megemészteni. Szerencsére a thaiföldihez hasonló eset nem történt a vadasparkban.”

Fotó: Barcsi Erdészet

A vadaspark a többi állatkerthez és állatparkhoz hasonlóan ügyel a tisztaságra, és figyelmeztetik a látogatókat is, hogy ne szemeteljenek, és csak az állatok számára fogyasztható csemegével etessék őket.
A megkeresett magyar vadászokat, akik elmondták: ők is megdöbbenve hallották a hírt. Azt nem tudták megmondani, mennyi műanyag lehet egy magyar szarvas gyomrában, mert a vadászok nem boncolnak, csak kizsigerelik az állatot, és a legtöbb esetben a gyomra tartalmát nem nézik meg.

Heti egy bankkártyányi műanyagot eszünk meg

Egyre ijesztőbb, ahogy a műanyag elborítja a természetet az egész világon. Tavasszal egy bálna halála miatt vert riadót a világsajtó: a gyomrában 40 kiló műanyagot találtak. Akadnak olyan helyek Hawaii partjainál, ahol hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal – derül ki egy most publikált kutatásból.
A legtöbb gondot a műanyag zacskók mellett a PET-palackok okozzák: csak Magyarországon másfél milliárd ilyen palackot adnak el évente. A mikroműanyagok miatt hetente egy bankkártyányi, azaz 5 gramm műanyagot eszünk meg mi, emberek is.

Fotó: Barcsi Erdészet

Japánban több szarvast is megölt a műanyag

A Japán Nara Parkban, a Todaiji-templom közelében találtak egy rossz bőrben lévő szarvast, másnap a mindössze 30 kilós állat elpusztult. A boncolás után kiderült, hogy az állat gyomrát szinte teljesen kitöltötte a műanyag, leginkább zacskók voltak benne. Összesen 3,2 kilogramm hulladékot nyelt le az állat, ami megakadályozta, hogy az élelem felszívódjon, ez okozta a halálát. Az eset után még 8 elhullott szarvast boncoltak fel, melyek közül 6 állat gyomrában találtak műanyagot.

Műanyag miatt halt meg a „magyar” zsiráf

2013-ban a Szegedi Vadasparkban azért pusztult el egy zsiráf, mert bélelzáródást okozott neki egy lenyelt műanyag tárgy. Süsü, a fővárosi állatkert vízilova 1994-ben azért pusztult el, mert valaki egy gumilabdát dobott a nagyra nyitott szájába.

A rákok felét műanyag öli meg

Félmillió rákot ölt meg a műanyagszemét az Indiai-óceánon lévő Kókusz-szigeteken egy friss kutatás szerint. Az egyébként nagy, üres csigaházakban, kagylókban menedéket találó rákok beszorulnak a műanyagpalackokba, vödrökbe, dobozokba – volt olyan doboz, amelybe több mint 500 rák ragadt bele és pusztult el. Az egy négyzetméterre eső rákok felét a műanyag öli meg.

És ezeket olvastad már?