INSIDER

Durva, miért nem mernek kimenni az emberek a temetőbe

Egyre több gondot okoznak a medvék Erdélyben. Sok temetőbe is bemerészkedtek már.
  • Szerző: Ripost

„Nem merek a székelykeresztúri városi temetőbe kimenni, mert többen mondták, hogy medvét láttak ott is” – mondta el a -nak Bíró Judith. A Hargita megyei településeken nem egyedi ez a probléma.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Azt hallottam, nemcsak nálunk, hanem faluhelyeken is gyakori mostanában a medve a temetőben” – tette hozzá.

Mint megtudtuk: a tusnádfürdői temetőben például feldúlták a halottak napjára már előzetesen virágokkal és mécsesekkel díszített sírokat. A támadások sem maradnak el, hosszú ideje probléma a medve kérdés Székelyföldön. Haláleset is volt a nyáron, sőt, egy hatgyerekes anya is a kórházba került medvetámadás miatt. Legutóbb múlt hét kedden sérült meg egy nő medvetámadás miatt, a Hunyad megyei asszonyt a katasztrófavédők mentették meg.

Ohábaponoron az az 50 éves nő, aki egy erdő közelében legeltette a teheneit, vált medvetámadás áldozatává. A nő több helyen megsebesült a karján és a bal lábán, súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Ugyanakkor megdöbbentő, hogy lájkvadász céllal sokan etetni kezdték a macikat. Most van rá esély, hogy az RMDSZ javaslatára a barna medve kikerülhet a szigorúan védett állatfajok listájáról, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a szaktárca szabályozza az állatállományt. Az ügyben megkerestük a romániai környezetvédelmi minisztériumot, de lapzártánkig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?