INSIDER

Durva átverés! Ha erről a számról hívnak, fel ne vedd!

Ha nem figyelünk, könnyen mi is a telefonos csalás áldozatává válhatunk.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Rengetegen panaszkodnak a Facebookon egy új csalási módszerről. Minden esetben telefonon keresi egy külföldi szám a mit sem sejtő alanyt – aki, ha felveszi a készüléket, akkor pénzt húznak le a telefonjáról.

A kéretlen hívások néha Oroszországból, Ugandából vagy éppen Csehországból érkeznek. Annyira elterjedt már az efféle csalás, hogy külön neve is van: a „wangiri” vagy más néven „scam”.

Abban az esetben, ha felvesszük a telefont, vagy nem szól bele senki, vagy egy géphang próbál feltartani bennünket minél tovább, hogy vonalban tartson - írja az nlcafe.hu

De hogyan is szerzik meg a telefonszámunkat? Előfordulhat, hogy véletlenül generálják egy programmal, vagy egy korábban feltört weboldal adatbázisából jutottak hozzá, esetleg mi magunk adtunk rá engedélyt korábban egy viccesnek tűnő Facebook-alkalmazásnak, hogy hozzáférjen az adatainkhoz.

Több variáció is létezik arra, hogy miért hívogathatnak minket a kamu számokról: az első, hogy visszahívjuk az emelt díjas számot, így pénzhez jutnak, a második, hogy hekkerek csak a telefonszám valódiságát ellenőrzik.

Egy biztos, ha nem akarunk felesleges fejfájást és nem várunk Olaszországból hívást, akkor ne vegyük fel és ne hívjuk vissza a számot! Ugyanakkor, ha még is problémába ütköztünk a kéretlen hívások miatt, akkor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) űrlapján tehetünk bejelentést.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?