INSIDER

Dunai hajótragédia: nem várt információ derült ki a Hableányról

Arra is van bizonyíték, hogy a Viking szállodahajó kapitányának látnia kellett az előtte haladó városnéző hajót.
  • Szerző: Ripost

Két matróz helyett csak egy segítette a kapitány munkáját, vagyis hajózásra alkalmatlan volt a Hableány - derül ki a legfrissebb szakértői véleményekből. A szakértők az Index értesülési szerint úgy fogalmaznak, hogy a Hableány az esemény idején és helyén az egy fő matróz hiánya miatt nem volt alkalmas a hajózásra.  A lap információi szerint az, hogy a személyzet számát növelni kellene, már az előző hajóbizonyítványba is bekerült. A szakértő azt is hozzáteszi, hogy ezt a hajó vezetőjének kellett volna jeleznie az üzembentartó, vagyis a Panorama Deck Kft. felé.

A Hableány közel sem volt olyan műszaki eszközökkel felszerelve, mint a Viking Sigyn szállodahajó. A dél-koreai turistákat szállító városnéző hajón például radar sem volt, ami egyébként nagyban segítette volna a mozgását olyan időjárási körülmények között, mint amilyenek a baleset idején is voltak. A kormányállásából a körkilátást pedig a felső fedélzeten elhelyezett ponyva és kémény részben korlátozta.” 

Arról az Index is írt, hogy a Viking Sigyn radarján 21 óra 4 perckor feltűnt a Hableány hívókódja, vagyis a szállodahajó kapitányának látnia kellett az előtte haladó városnéző hajót. A szállodahajó kormányállásának vészjelző rendszere pedig másfél perccel az ütközés előtt hangjelzést adott le, hogy a Hableány túl közel van, de erre nem reagált senki. Vagyis a Viking valószínűleg nem jelezte, hogy előzni akar. 

Az elkészült szakértői vélemény szerint viszont a Hableány sem adott le öt rövid hangjelzést, hogy nem lehet megelőzni. A hajózási szabályok szerint egy hajónak ugyanis akkor is jeleznie kell, ha látja, hogy meg akarják előzni, de arról nem értesítették. 

A május 29-i balesetben huszonnyolcan veszítették életüket, köztük a Hableány magyar kapitánya és matróza.

És ezeket olvastad már?