INSIDER

Dunai hajótragédia: még ez az egy dolog hiányzik a vádemeléshez

Az ukrán kapitány ellen még a héten vádat emelhetnek, de a férfi nem ért magyarul.
  • Szerző: Ripost

Fél évvel az egész országot megrázó, 28 halálos áldozattal járó dunai hajóbaleset után a napokban vádat emelnek az ügyben – írta meg a . Ahhoz azonban, hogy a leírtakat az ukrán kapitány is megértse, le kell fordítani számára a vádiratot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval a Margit hídnál. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet utazott. Csupán hét turista élte túl a tragédiát, egy dél-koreai nőt pedig még mindig nem találtak meg.

A rendőrség óriási erővel és energiával kezdte meg a nyomozást, amit október elején már le is tudtak zárni. A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője a Bors érdeklődésére most közölte: az ügyészség tartja magát az eredetileg kijelölt határidőhöz, így még novemberben biztosan vádat tudnak emelni.

„A gyanúsítottat minden esetben megilleti az, hogy az általa megjelölt nyelven kapja meg az iratokat. A szóban forgó ügyben jelenleg fordítás zajlik” – nyilatkozta Rab Ferenc.

A lap információi szerint a tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított ukrán kapitány, Jurij C. orosz nyelven kérte a vádirat szövegét. Úgy tudni, a fordítás is hamarosan befejeződik, a hét vége felé a vádemelés is megtörténhet.

A letartóztatásban lévő Jurij C.-t egy hete engedték ki a börtönből, jelenleg egy budapesti lakásban van házi őrizetben. Elektronikus nyomkövetőt kapott, az ingatlant csak külön engedéllyel hagyhatja el.

A 64 éves ukrán férfi júniusban egyszer már kiszabadult az előzetesből, miután letették érte a 15 millió forintos óvadékot. Július végén vették újra őrizetbe, amikor segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították. Az egyik szakértő álláspontja alapján sokáig azt gondolták, hogy a férfi adatokat törölt a mobiljáról, de később bebizonyosodott, hogy ez nem történt meg. Jurij C. azzal védekezik, hogy „egyszerűen nem vette észre” a sétahajót.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?