INSIDER

Dunai hajóbaleset: még nem tudják használni az úszódarut, ez a gond

Ma azt is megpróbálják felmérni, hogy miként tudják megközelíteni a Hableány másik oldalát is.
  • Szerző: Ripost

Már elindult Budapestre a Clark Ádám úszódaru, amivel felszínre hozzák majd a Hableány roncsait. Egy mentésben lévő szakember elárulta, hogy a búvárok szerda délelőtt és délután is folyamatosan merülni fognak, hogy lehetséges rögzítési pontokat keressenek az elsüllyedt hajón.A mentésben részt vevő búvárok a túl magas vízállás és a nagy sodrás miatt eddig csak az egyik oldaláról tudták megközelíteni a roncsot. Ma megpróbálják felmérni, hogy miként tudják megközelíteni a Hableány másik oldalát is.

Egyelőre több verzió is van arra, hogy emeljék ki a roncsot a helyszínre tartó úszódaruval. Az egyik ilyen lehetőség az, hogy speciális drótköteleket húznak át a hajó alatt, és azoknak a segítségével próbálják felszínre hozni a 200 tonna teherbírású úszódaruval. De lehetséges verzió az is, hogy a roncs ablakaihoz, és erősebb felületekhez rögzített speciális kötelek segítségével próbálják majd kiemelni a roncsot.

A magyar és külföldi szakemberek a hajóroncs mielőbbi kiemelése érdekében ma tovább folytatják a műszaki mentést előkészítő munkálatokat. Folyamatosan merülnek a búvárok, hogy feltérképezzék a kiemeléshez szükséges rögzítési lehetőségeket. Ha munka közben újabb holttestre bukkannak a hajóroncson kívül, akkor azt természetesen megpróbálják felszínre hozni, mint tették ezt nem sokkal ezelőtt.

Egy szakember a 24.hunak azt mondta, nehezíti a helyzetet, hogy még mindig közel ötméteres a Duna vízállása. Ez pedig azt jelenti, hogy a magasabb hidak alatt ugyan már átfér, de az alacsony Margit híd alatt még mindig nem fér át a Clark Ádám úszódaru, ami azonban szükséges ahhoz, hogy hozzá tudjanak kezdeni a kiemeléshez. A szakember szerint várhatóan egy-két nap kell még ahhoz, hogy lemenjen a vízszint annyira, hogy felszínre tudják hozni a Hableányt. Jelenleg Dömösnél tart a Clark Ádám hajódaru.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiszai vagy dunai? Melyik a legjobb halászlé?
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?