INSIDER

Dr. Mangó Gabriella: Így vigyázhatunk az immunrendszerünkre oltás vagy Covid után

Oltás után vagy akár Covid-fertőzést követően sokan különböző hasi problémákról számolnak be. Hogy ezek a panaszok hogyan kapcsolódnak össze az immunrendszerrel? Dr. Mangó Gabriella elárulta a Ripost-nak.
  • Szerző: Ripost

Dr. Mangó Gabriella több betege oltás után vagy akár Covid-fertőzést követően, különböző hasi problémákról számolt be. A tünetek között volt puffadás, hasmenés, székrekedés, rossz emésztés, büfögés, mellkasba, illetve jobb vagy bal bordaív alá sugárzó fájdalom. S, hogy ezeket mi okozza és hogyan kapcsolódnak össze az immunrendszerünkkel? A háziorvos elárulta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Oltás után és Covid-fertőzést követően sokan hasi problémákról számolnak be
(Fotó: Shutterstock)

„Több tanulmány látott napvilágot már arról, hogy az immunrendszerünk egészsége a bélrendszerünkben kezdődik. Ha a bélrendszerünkben a bélflóra egyensúlya rendben van, akkor az immunrendszerünk is sokkal jobban működik. Ha sokkal jobban működik, akkor védettebbek vagyunk a körülöttünk lévő világgal szemben” – állítja Mangó Gabriella.

Covid-fertőzést vagy oltást követően azonban nagyon sokszor a bélrendszer egyensúlya felborul.

Dr. Mangó Gabriella szerint a bélrendszer működése hatással van az immunrendszerünkre (Fotó: Facebook)

Korábban érzékenységet nem okozó anyagok is intoleranciát okozhatnak

„A bélrendszer áteresztővé válhat és addig érzékenységet nem okozó anyagok, például laktóz, kazein, glutén, gliadin intoleranciát okoznak. Ez az érzékenység olyan fokú is lehet, hogy a gyógyszerekben lévő laktóz is tünetet okozhat. Előfordulhat az is, hogy a bevett vérnyomáscsökkentő gyógyszer ellenére a vérnyomásunk nem lefelé, hanem felfelé mozdul. Pedig ugyanazt a vérnyomáscsökkentőt szedjük már hosszú ideje” – mondja Mangó Gabriella. Hozzáteszi, sokszor a bélrendszerben a gombák száma is felszaporodik, ami szintén rontja a nyomelem, vitamin felszívódást, és ez még tovább gyengíti az immunrendszert.

Mi erre a megoldás?

A doktornő szerint a tünetek észlelésekor meg kell próbálni akár több hétre is kihagyni az étkezésekből a gyanúsnak ítélt élelmiszereket. „Ha szükséges, akkor a gyógyszerek mellé be lehet venni laktózbontó enzimet. A bélflóra javító szedése – már csak a szervezetünket ért megnövekedett vegyi anyagok bevitele miatt is – szinte alap tartozéka kell legyen a napi ritmusunknak. Ugyanúgy, mint a fürdés, fogmosás, a kézmosás, a takarítás, evés, ivás stb.” – hívja fel a figyelmet Mangó Gabirella.

Ami a szervezetbe kerül, hatással van az immunrendszer működésére is

A stresszes élet, a bevitt/megevett környezeti vegyszerek, az élelmiszeriparban használt adalékanyagok sajnos mind hosszútávon összeegyeztethetetlen az egészséges emberi léttel – véli a szakember, ezért az alábbiakat javasolja:

A sport erősíti az immunrendszert (Fotó: Shutterstock)

 

A doktornő javaslata a minél több nyers gyümölcs és zöldség fogyasztása, de étkezés előtt alaposan mossuk meg őket (Fotó: Shutterstock)

* táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt megfelelő mosás után,

* töltsük fel a szervezetünket vitaminokkal,

* fogyasszunk gyógyteákat, a hársfa, a citromfű vagy a kamilla segítik az immunrendszer erősítését és csökkentik a szervezetben lévő esetleges gyulladásokat,

* töltsünk sok időt friss levegőn és sportoljunk, mozogjunk sokat,

* kerüljük a stresszt, szánjunk időt a pihenésre,

* a szaunázás hatékonyan salaktalanít és immunerősítő is.

A doktornő szerint, ami pedig még nagyon fontos: vigyázzunk a lelki egészségünkre, csakis a pozitív, lélekemelő gondolatokat engedjük be, kifelé pedig a szeretetteli és hálateli cselekedeteket engedjük.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?