Létrehozva: 2019.11.07.

Döbbenetes, milyen csapdába sétált bele a kutya az erdőben

Csapdába ejtett egy kutyát Nagykálló vadászterületén a kegyetlen rókacsapda. A körülbelül egyéves jószág csak a kihívott állatvédőknek köszönhette, hogy nem múlt ki kínok között. Pedig a törvény tiltja a vadak kínzását még gyérítés közben is. És mi történik, ha egy gyerek jár arra?

Öt férfi ápolónak és az állatorvosnak fél órájába telt, mire kiszabadították a Coyote névre hallgató egyéves kutyust a rókacsapda fogságából, ami Nagykálló külterületén csapódott a nyakára.

„Az állatot azonnal kórházba szállítottuk, a csapdával a nyakán, mivel az eltávolítás a helyszínen, orvos jelenléte nélkül kockázatos lett volna” – mondta el a Ripost-nak Novák Éva, az Állatbarát Alapítvány munkatársa. „Coyote a sérülés miatt nagyon kiszáradt, sokkos állapotba került, végtelenül gyenge volt, a nyaka deformálódott. A röntgen csigolyasérülést mutatott ki. Nem tudtuk, mennyire károsodott a légcsöve és a nyelőcsöve, annak az esélye is megvolt, hogy lebénul. Kritikus órákat élt át, miközben infúziót és injekciót kapott.”

Fotó: Állatbarát Alapítvány

Az alapítvány jelezte a vadásztársaság elnökének, hogy a kitett csapda a belekerülő állatnak hosszú, kínkeserves szenvedést, lassú halált okozhat. A hattyúnyak csapdát főként rókák gyérítésére használják, ha jól működik, azonnali, gyors halált okoz. A csapda kihelyezése nem volt szabályellenes, de táblával kellett volna jelezni.

„Aggályainkat közöltük” – tette hozzá Novák Éva. „Arra a felvetésünkre, mi történik, ha ember lép bele, azt a választ kaptuk, hogy a csapda lépésre nem aktiválódik, csak a belehelyezett csalétek meghúzására.”

Az érintett vadásztársaság elnöke lapunknak már nem akart nyilatkozni, de egy vadász elmondta: a csapda csak akkor csapódik le, amikor a földbe ásott csalit meghúzzák.

„Több oka is lehet, hogy nem ölt azonnal” – mondta a vadász. Láttam már hasonlót. Elképzelhető, hogy rosszul csípte meg az állatot, vagy el tudta húzni magával a csapdát, esetleg rosszul lett kihelyezve. Az a gyanúm, hogy a csapda hibás lehetett, gyenge. Az ilyen csapdákat gondosan kell elhelyezni, és csakis olyan területen, ahol magánszemély nem járhat, ahová csupán a vadőr jut be. Méreggel működő csapdánál kötelező a tábla kihelyezése, a hattyúnyak csapdát pedig szintén jelezni kell, például egy kitűzött piros kendővel. Kutyát ilyen területen nem lehet szabadon engedni.”

„Nincs olyan jogszabály, amely a kitáblázást előírná” – közölte Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. „Ugyanakkor legyártattunk megfelelő mennyiségű figyelemfelhívó plakátot, és ezeket jövőre díjmentesen felhasználhatják a vadászatra jogosultak. A Vadászkamara megkezdte a csapdázási útmutató kidolgozását, ez jövőre szintén a szakemberek rendelkezésére áll. Így remélhetően elkerülhetjük a hasonló sajnálatos baleseteket.”

Mint kiderült, Coyote gazdátlan, nem volt benne chip, így jelenleg az alapítvány menhelyén lábadozik. Állapota stabil, az állatorvos véleménye szerint maradandó sérülések nélkül megúszhatja a kalandot, ami kész csoda.

A törvény tiltja

A vadászati törvény egyértelműen kimondja: „Tilos a vad kínzása. A vad elejtése, elfogása nem járhat annak kínzásával. A vadat elejteni, elfogni kizárólag a törvényben meghatározott módon szabad… Tilos a vadat nem élvefogó csapdázási módszerrel (így különösen csapóvas, hurok, horog alkalmazásával), valamint veremmel, méreggel elfogni, elpusztítani.”

 

A rókák már a panelsorra is bemerészkednek

Nem csoda, hogy igyekeznek gyéríteni a rókákat: Budapest környékén annyi van belőlük, hogy már Óbuda legbelső részeire is bemerészkednek. Néhány napja a Szentendrei úton, az egyik bútoráruház mellett bukkantak egy róka tetemére. A hétvégén pedig a Raktár utcában, a tízemeletes panelek tövében fotózott le egy kíváncsi rókát Demes Tamás az egyik hajnalon. A hatóságok figyelmeztetnek: sem az élő, sem az elpusztult rókát nem tanácsos megközelíteni, különösen pedig hozzájuk érni, mert veszettek lehetnek!

Ez is érdekelhet

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

mindmegette.hu

Marhapörkölt német módra - készítsd el barna sörrel, isteni lesz a végeredmény!

magyarnemzet.hu

Ma már nem kavarja fel a horrorsérülés Lovrencsics Gergőt, aki családjával végleg letelepedett Splitben – interjú

life.hu

Még 2024-ben beigazolódhat Baba Vanga dermesztő jóslata

mandiner.hu

Kevesellte a magyar pénzt, most román állampolgárságot kapott a magyar sportoló

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz