INSIDER

Döbbenetes eredményre jutottak a kutatók a fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban

Nem csak szívrohamot, agyvérzést és magas vérnyomást okozhatnak egyes népszerû, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók - ahogyan arról a Ripost 2017 szeptember 2-án beszámolt. Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent kutatási eredmény szerint az ibuprofen hatóanyag más, kulcsfontosságú egészségügyi területen is komoly veszéllyel fenyeget.
  • Szerző: N.E.

A nőket figyelmezteti az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók tájékoztatója: a tabletták szedése átmenetileg csökkenti a fogamzóképességet. Ám az új kutatási eredmények szerint nem csak átmenetileg, és nem csak a nőknél!

Az Amerikai Tudományos Akadémia szaklapjában megjelenő tanulmány arra figyelmeztet: a férfiaknak is vigyázniuk kell az ilyen tablettákkal, mert tartós szedésük csökkenti a termékenységüket. Ráadásul tudjuk, hogy a férfiak fájdalomküszöbe alacsonyabb, mint a nőké, akiket az evolúció alkalmassá tett a szülési fájdalmak elviselésére, így a teremtés koronái nyakra-főre kapkodják be a fájdalomcsillapítót.

A patikába több nő jön, mint férfi, de tudjuk, hogy a férfiak számára is a párjuk szerzi be a gyógyszert

– mondta a %%-nak dr. Simon Norbert gyógyszerész.

"Nálunk a legsűrűbben az ibuprofen hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket keresik, főleg az Algoflex és az Advil fogy, de a Nurofent és Ibumaxot is nagyon viszik. Biztos, hogy ebben szerepük van a reklámoknak. Sajnos az emberek akkor is ezeket szedik, amikor nem éppen a fájdalomcsillapító a legjobb megoldás: például köhögésre vagy ízületi fájdalmakra. Ráadásul sokan lusták elmenni az orvoshoz receptet kérni, ezért inkább bejönnek, és veszik azt, ami recept nélkül kapható, meg amiről úgy gondolják, hogy gyorsan segít rajtuk. A vevőink ötöde biztosan vesz fájdalomcsillapítót."

Arról, hogy egy urológus, andrológus szakember szerint mikortól kell aggódni a férfiaknak, hogyan zajlott pontosan az amerikai kutatás, és jelenleg hány meddő pár él Magyarországon, a pénteki %% napilapban olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?