INSIDER

Döbbenetes dolgot tett a Nemzeti Múzeum munkatársa, elárulta titkát Katalin

A nő rengeteg műtárgyat lopott el a múzeumból, de állítása szerint több oka is volt rá.
  • Szerző: Ripost

A működésképtelen biztonsági szkennert kijátszva közel 150 műtárgyat csempészett ki a Nemzeti Múzeum raktárából, majd adott el fű alatt egy nyugdíjas főmuzeológus. Az asszony mindent bevallott – írja a Bors.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Lehajtott fejjel lépett a tárgyalóterembe B. Katalin, az a volt főmuzeológus, aki 2016-tól egy éven keresztül fosztogatta a Nemzeti Múzeum műtárgykészletét. Az asszony a raktárból csempészte ki a 30 millió forintos összértékű műtárgyakat, köztük szobrot, metszeteket és festményeket is, amelyeket ezután eladott egy belvárosi régiségboltnak – összesen 3,1 millió forintért. Katalin egy percig sem tagadott semmit.

„Amikor ezt elkövettem, jelentős hitelt vettem fel. Összesen négyet, ebből kettőt már visszafizettem. Nem mentségként mondom, de igenis vannak enyhítő körülmények. Az egyik a kapcsolatom a múzeummal” – magyarázta a hölgy. Hozzátette: valójában nem is a hitel, hanem a munkaadójával való viszonya miatt döntött a műtárgycsempészet mellett. Korábban évtizedekig egy ujjal sem nyúlt a tárgyakhoz, sőt egy házeladás után több alkalommal ajándékozott rámaradt műtárgyakat a múzeumnak. Kezdetben pénzért adta, de később az értük kapott csekély összegről is lemondott. A sikkasztás mellett egy új főnök megjelenése után döntött. Mint mondta: ez az ember pokollá tette az életét.

„Valakire fókuszálnia kellett a gyűlöletét, ez a valaki sajnos én lettem. Elvette az internet-hozzáférésem, de még az asztalomat is” – sorolta sérelmeit Katalin. A végső lökést az adta meg, hogy – állítása szerint – főnöke saját, fontos kiállításából is kirekesztette.

„Pontosan tudtam, mit csinálok, de olyan állapotban voltam, hogy már nem érdekelt. Igen, enyhítő körülménynek tartom, hogy a múzeum vétett ellenem” – szögezte le határozottan az asszony. Hozzátette, hogy a tárgyak nagy részét ki sem tudta volna csempészni, ha az intézmény szkennere működőképes. A 30 millió forintos eszmei értékű tárgyak nagy részét azóta meglelték egy házkutatás során, de egy 600 ezer forint értékű Kádár-szobor továbbra is hiányzik, valahol a feketepiacon vagy egy gazdag gyűjtő markában lehet. Katalin végül felfüggesztett börtönt, és összesen közel 4 millió forintos pénzbüntetést kapott.

És ezeket olvastad már?