Létrehozva: 2019.06.22.

Döbbenet, akár hónapokra kitilthatja a Facebook magyarok ezreit

Már a BBC is arról cikkezik, hogy bünteti a magyarokat a Facebook, feltûnõen sok magyar Facebook- és Instagram-profilját tiltják le ok nélkül. A rendszerbe való visszakerülést kérvényezni kell, és emberek döntenek róla, így a sok ezer kérvény elbírálása, a profilok visszaállítása hónapokig tarthat.

„Beszéltem a lányommal Messengeren, egyszer csak kidobott a Facebook és a Messenger is, azóta nem tudtam visszalépni" - panaszkodott lapunknak Katalin. Bár nem posztolt gyakran, de sokszor hozzászólt az unokái képeihez, csoportokban is beszélgetett, tehát nem volt inaktív, a törlés oka nem lehet az, hogy ritkán használta az oldalt.

„Én heti egyszer vagy kétszer szoktam belépni, nem használom minden nap a Facebookot. Most nem tudtam belépni, engem is kitiltottak. Azt hittem, én rontottam el valamit, nem jól írtam be a jelszavam. Akkor kezdtem gyanakodni, amikor hallottam, hogy többekkel is megtörtént" – mondja Péter. Rengetegen pánikba estek, hogy az évek alatt összegyűjtött fényképeik, bejegyzéseik örökre eltűntek.

Beszélgetés közben újra letiltották a Ripost interjúalanyát

Hogy a jelenség tömeges, mutatja, hogy a sztárok, hírességek is elkezdtek panaszkodni: ezrével tűnnek el a követőik, Schobert Norbitól Vujity Tvrtkóig. Sok ember újra megpróbál regisztrálni, de újra és újra letiltják őket. A %Ripost% egyik interjúalanyával éppen interjú közben esett meg, hogy miközben Messenger-üzenetet váltottunk vele, másodszor is letiltották.

Ártatlanok tömegeit szűrik ki

A letiltott emberek valószínűleg a kamufiók-szűrési folyamatnak lettek az áldozatai. Az ártatlan felhasználóknak most igazolniuk kell a személyazonosságukat, ha továbbra is szeretnék használni a közösségi oldalt és nem akarják elveszíteni a sok év alatt összegyűjtött virtuális emlékeiket. A magyarországi törlési hullám a hét elején kezdődött, de még most is tart.

Gombos Zsolt Facebook-szakértő szerint ártatlanul is könnyen beleeshetünk a szórásba: például ha valaki látszólag aktív, mert sok mindent megoszt, de soha semmire nem válaszol, kiszűrheti az algoritmus, mert a program szerint nem életszerű magatartás az, hogy valaki mindent megoszt, de soha semmire nem reagál.

Semmit nem közöl a Facebook a törlés okairól

Igazából senki sem tudja, mi a tiltás oka, és a közösségi oldal sem közölt semmit a tiltásokról, és ami a legbosszantóbb: napokig nem reagálnak a megkeresésekre sem. A rendszerüzenetben sem indokolják a tiltást. Bizonyára a cég is tudja, hogy ezzel a nagy gyomlálással sok ártatlant is kitörölt, mert a rendszerüzenetben benne van, hogy ha félreértés miatt töröltek valakit, visszaállítják az illető profilját. Az azonosításhoz a közösségi oldal személyazonosító okmányt kér.

Miért büntetik a magyarokat?

Az angol közszolgálati csatorna, a BBC arról közölt anyagot, hogy rejtélyes kitiltás-hullám sújtja Magyarországot. A hazai sztárok is arról panaszkodnak, hogy csak a magyarországi követőiket érintik a tömeges kitiltások, a határon túli követőik száma nem csökkent. A %Ripost% beszélt több céges marketingessel is, akik nevüket nem vállalva azt mondták, hogy a több országban is leányvállalattal rendelkező cégek közül csak a magyarországi egységeik veszítettek tömegesen követőket, a többi országban nem.

A Facebook gyakran végez gyomlálást, mivel a legnépszerűbb közösségi oldalon van a legtöbb troll, adathalász és kamuprofil.

„Ez egy folyamatos munka a Facebooknál. Az év minden egyes napján rengeteg profilt törölnek és nyilván nem az egész világon egyszerre csinálják, hanem régiókra bontva. Most kerülhetett sorra Magyarország" – vélekedik Gombos Zsolt. A Facebook-szakértő szerint a legnagyobb közösségi oldalon 2,4 milliárd aktív felhasználó van a világon és szinte ugyanannyi a hamis profil is. Tehát a tisztogatás folyamatos, és valószínűleg most ért el Magyarországra, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg.

 

 

Hónapokat kell várni a visszaállításra

„Ha valaki azonosítja magát, visszakapja a profilját. Ez lehet néhány perc, néhány nap, de sajnos akár néhány hónap is" - hívja fel a figyelmet Gombos Zsolt. „ Van, aki hamarabb kerül sorra, van aki később.  Akkor történik gyors segítségnyújtás a Facebook részéről, ha hirdetésekről van szó. Ha átlagos felhasználók vagyunk, akik ingyenesen használjuk a rendszert, akkor bizony sokat kell várni "– tette hozzá a szakértő.

A kitiltásokat egy program végzi, de a fiókok visszaállítását már emberek: ügyintéző kell a kérelmek elbírálásához, a személyi okmányok azonosításához. Viszont több ezer kérelem elbírálásához idő kell, így senki ne csodálkozzon, ha csak hónapok múlva állítják vissza a Facebook-fiókját…

 

 

 

Így csökkenthetjük az esélyét, hogy minket is töröljenek

A Facebookra saját névvel regisztráljunk és saját képet használjunk. Csak olyan embereket jelöljünk vissza ismerősnek, akit tényleg ismerünk. Ha gyanús emberek vannak az ismerőseink között, akkor a mi profilunk hitelessége is romlik. Ha rengeteg álprofil ismerősünk van, akkor joggal hisz minket is annak a rendszer.

 

 

Kérdések a kitiltás körül

Veszélyes-e feltölteni az okmányunkat?

Sokakban felmerül, hogy mihez is kezd a Facebook a személyes adatainkkal, például a beszkennelt személyi igazolvánnyal. Ezzel akár vissza is élhetnek, sőt tovább is adhatják? -gondolják sokan jogosan. Amikor az azonosításhoz személyi igazolványt vagy okmányt kér a Facebook csak azt akarja ellenőrizni, hogy te vagy-e, az-e a név és a fénykép, az azonosító számok kitakarásával is elfogadják az okmányt.
Ha valaki  pedig semmikép nem szeretné az okmányt van olyan lehetőség is, hogy más módszerrel azonosítanak be de az több időbe telik: ilyen például hogy elküldenek 10 fényképet az ismerőseid közül, ha be tudod őket azonosítani név szerint azt is elfogadják bizonyítéknak, hogy valóban te vagy az.
 

Mi lesz az alkalmazásaimmal, játékaimmal?

Sokan ráfizettek a törlésre azok közül, akik számos alkalmazásba – időjárás, különféle játékok, sportalkalmazások – a Facebook-profiljukkal léptek be. Ettől kezdve ugyanis ezeket sem tudják használni, amíg vissza nem állítják a profiljukat. Egyes alkalmazásoknál e-mailben is lehet regisztrálni, ezeknél ilyen módon lehet belépni.

 

Miért törölnek újra és újra?

Nem mindenki érti, hogy miért van az, hogy ha törölt valakit a facebook, akkor miért nem tud másik profilt létrehozni. Ez azért van, mert a rendszer érzékeli az IP címet, vagyis azokat az eszközöket, melyekről beléptünk már a közösségi oldalra, így nem enged új fiókot regisztrálni.

 

Miért törlik az Instagramot is?

Ha valakinek a profilját felfüggeszti a Facebook, automatikusan az Instagram-profilja is megszűnik, hiszen a két rendszer össze van kapcsolva.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán